«
»
FacebookGoogle+

Императорът на Япония Акихито с новина, която може да промени световния ред

Японският император с новина, която може да промени световния ред

Императорът на Япония Акихито ще се обърне днес с видеопослание към нацията във връзка с появилите се в средата на юли в медийното пространство слухове за абдикация.

Според тях Акихито планирал да абдикира в полза на сина си – 56-годишния принц Нарухито. Обръщението е с продължителност 10 минути, предаде ТАСС. В конституцията на Япония на императора е посветена първата глава, в която той е наречен „символ на държавата и единството на народа.“ Според основния закон той има редица формални и церемониални функции. Той например одобрява правителството на министър-председателя, но няма правомощия, свързани с контрола върху правителството. Той не може да гласува, да изразява своите политически възгледи, да притежава собственост. Законът за императорския дом, не му се дава право и да абдикира – династията продължава със смъртта на императора.


Въпреки това, намеци за това, че императорът би искал да поне частично да промени статута си, имаше преди няколко години. През последните години, заради влошаването на здравословното си състояние, 82-годишния вече Акихито бе принуден да се откаже от изпълнението на някои от обществените си задължения, като ги пренасочи към най-големия си син – принц Нарухито.

С тези задължения, които той изпълнява, вече му е все по-трудно да се справя с всичко. Миналата година, по време на церемония по повод на 70-годишнината от капитулацията след Втората световна война, той леко обърка думите.

Формата на обръщение към нацията се превърна в един от най-обсъжданите въпроси. Отначало се говореше, че Акихито ще се обърне към нацията на живо по телевизията. По-късно обаче, от кабинета на императорския двор беше казано, че ще бъде показан запис, защото „рискът е твърде голям“.

Тази форма на комуникация с населението Акихито използва само през 2011 г., когато призова хората да запазят смелост, след като Япония преживя удара на мощен трус и цунами разруши североизточното крайбрежие. Милиони японци очакват обръщението на императора, което ще бъде показано в 15:00 местно време (09:00 часа българско време). Продължителността му ще бъде десетина минути и ще бъде придружено от субтитри на английски език.

Както медиите съобщават, императорът лично вече много пъти е внасял промени в предварителния текст. Темата на обръщението на фона на слуховете за желанието да се откаже от престола е много чувствителна. Директно той няма да говори за абдикация, тъй като това би могло да се разтълкува като израз на неговите политически възгледи. Но в речта си, според представителя на управлението на императорския двор, Акихито ще сподели мисли като цяло за понятието „символ на държавата”, историята на японската императорска династия, дейността на бившите императори.

Според допитване, проведено от агенция Киодо, 85,7% от населението са готови да приемат решение на императора да се откаже от престола, предава БГНЕС. Около 10% биха искали всичко да си остане както преди, 3,5% се затрудняват да дадат категоричен отговор. Общо над 85% от запитаните са се съгласили, че императорът има твърде много задължения. Обратната гледна точка защитиха 6,1%. Акихито е роден на 23 декември 1933 година.

Той е най-големият син на императора Хирохито (1901-1989) и императрица Нагако (1903-2000). През 50-те години на XX век Акихито се жени за момичето Митико, която няма нищо общо с кръга от висшите придворни благородници. За последен път император на Япония се е отказвал от престола през 1817 година.
Източник: blitz.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!