«
»
FacebookGoogle+

Йончева в Плевен: Заради Борисов шалтерът на българската енергетика и кранчето за газта се държат от Анкара

Йончева в Плевен: Заради Борисов шалтерът на българската енергетика и кранчето за газта се държат от Анкара
„Днес можехме да открием АЕЦ „Белене“, защото през 2019 г. централата трябваше да заработи, ако вече 10 години вредното за България правителство на Борисов не управляваше“.

Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за европейските избори Елена Йончева пред медиите в Плевен. Тя заяви, че правителството на Бойко Борисов не е успяло да осъществи нито един значим за България енергиен проект. Йончева припомни, че през тези 10 години са спрени три големи проекта – „Бургас – Александруполис“,

„Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. „Затова в момента не само шалтерът на българската енергетика се държи от Анкара, но и кранчето за газта“, категорична бе Йончева. Тя коментира, че днес нямаше да говорим за предстоящо увеличение на цената на електроенергията, ако проектът Белене беше стартирал. Елена Йончева припомни още, че  преди 10 години от БСП са  казали, че ако централата не се построи, се очаква България да стане енергийно зависима и да започне да купува електроенергия.


Аферата с апартаментите показва схемата, по която се управлява България

„Аферата за апартаментите с водещи политици от ГЕРБ – Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов показва модела на управление и схемата, по която се управлява България“, каза още Елена Йончева.  Тя бе категорична, че проблемът е много по – голям от това, че Цветанов спестява почти 1 млн. лв. от покупката на апартамент. „Той показва- как в България се гласуват лобистки закони. „Златният лобистки закон“, както наричам промените в ЗУТ от 2017 г. дава възможност на „Артекс“ да реализира проекта си за 120 метрова сграда в София, вместо разрешените 24 метра“, коментира още тя. Народният представител коментира и това, че  антикорупционната комисия се е сезирала днес.

Тя попита- може ли КОНПИ да направи обективно разследване, след като нейният председател и ръководство са назначени от ГЕРБ и Цветанов. „Можем ли да се доверим на председателя на тази комисия- Пламен Георгиев, след като той спря разследването по аферата „Ало Ваньо“, попита още Елена Йончева.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски коментира, че конкретният текст на ЗУТ, който дава възможност на „Артекс“ да строи сградата в Лозенец е поправка между първо и второ гласуване, когато положението е било различно. „Тя има за цел незавършените заради икономическата криза обекти да бъдат построени, но е използвана порочно. В нея по същество има логика, но въпреки това групата на БСП не е участвала в това гласуване“,каза още Свиленски.

Мотивацията ми да вляза в политиката  е да спрем организираната престъпна група, която заграби България

„Мотивацията ми да вляза в политиката  е да спрем организираната престъпна група, която заграби България, убива всички нас и журналистиката, която съм правила през последните 25 години“, Каза още Елена Йончева в отговор на въпрос от медиите. Тя заяви, че е избрала да живее тук , защото смята, че има надежда. „Промяната трябва да стане в две посоки – от ЕП и от България. Трябва да покажем истината за ГЕРБ на техните партньори, защото тук, в България, знаем, че те грабят. Това се вижда от състоянието на пътищата, които по документи отговарят на европесйките изисквания, но всички знаем, че реално не е така, от санирането и много други“, каза още Елена Йончева. Тя бе категорична, че ГЕРБ си отиват, защото няма авторитарен режим, който да издържи дълго. „Вярвам, че левицата няма как да не се справи с едно бъдещо управление – тя ще се мобилизира. Тогава България ще се управлява от почтени хора, които имат капацитет“, каза още говорителят на ПГ на БСП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!