FacebookGoogle+

Елена Йончева: Делян Добрев е създал бизнес кръг. Скандално е

Елена Йончева: Делян Добрев е създал бизнес кръг. Скандално е

Елена Йончева: В началото, когато изнесох данните за община Хасково, казах, че това е шуробаджанащина. Но това е само върхът.

От морална гледна точка е скандално един политик да е настоявал цяла плеада от негови най-близки хора да бъдат назначени на позиции в общината”, каза народният представител и говорител на „БСП за България Елена Йончева по БНТ.


По думите й, проблемът не е в назначаването на роднини, а че всички тези хора са били част от неговия бизнес кръг. „Работили са в негови сдружения, където са управлявали стотици хиляди лева по различни европрограми и са били и в негови фирми. Това е някаква групировка”, допълни народният представител.

Тя изнесе данни, че само за година и половина в община Хасково фирми с акционерно участие на зетя на Делян Добрев печелят поръчки за около 10 млн.лв. Поръчки, свързани с Хасковска област, възлизат на стойност 30 млн.лв. и то в общини с кметове на ГЕРБ.

Договорите са били основно за енергийна ефективност, обясни Йончева.

„Председатели на комисиите, които определят търговете за конкурсите са двамата заместник- кмета, като същите са му съдружници на Добрев на сдружения, които са управлявали еврофондове.

Това са свързани лица. Давам данни, има разследващи органи”, категорична бе тя. По думите й, тези хора са управлявали в общината, според Добрев, две години без да е имало конкурс.

Това е в нарушение на Закона за държавния служител, където срокът е определен на 6 месеца.

„Те са разпределяли, държавни, европейски и общински средства без конкурс.

Кумата на Добрев, която е секретар на общината няма и длъжностна характеристика за заеме този пост. Трябва до има административен опит от 5 години”, каза народният представител. „Кметът е бил на дистанционно на Делян Добрев.

Той трябва да поеме своята отговорност и да каже, защо тези хора са били назначени и дали са изпълнявали поръчка. Подавайки оставка, Добрев бяга от своята отговорност. Не искам да подава оставка”, заключи Елена Йончева.

Народният представител обясни още, че не е взимала държавни средства от БНТ за нейната работа за филми за телевизията. / bsp.bg


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!