«
»
FacebookGoogle+

Какво донесе 9 Септември 1944 година


9 Септември 1944г. – дата от която тръгва възхода на България. Отхвърлена е монархията и България става парламентарна република. За този кратък период 1944-1989г. се построиха болници, язовири, каскади.

Създадоха се научни институти. На Балканите България построи първата АЕЦ. Станахме космическа държава. Политзатворниците и партизаните създадоха устоите на силна отбрана и сигурност. Престъпността беше сведена до минимум.


Израснаха блестящи учени:
академик Илия Томов, професор Василенко – създател на ваксина против кримската треска, професор Михаил Радев, професор Брадистилов, академик Сендов, професор Михаил Савов, професор Михаил Динев, академик Ангел Балевски, професор Мечков, академик Румен Цанев и други, които бяха учени на световно ниво. Бяхме първата икономика на Балканите.

България беше държава с двама космонавти до 1990 година. Постижение, което малко държави могат да се похвалят. Разбира се, че не всичко беше идеално за тези 45 години.

Но болшинството от народа живееше без лишения и беше сигурен за утрешния ден. Нямахме по улиците просяци и децата ни растяха безгрижно. Всеки имаше работа и имахме тежка индустрия, химическа промишленост, военна промишленост.
Затова за 9 Септември или добро или нищо. Българското общество отхвърли монархията.

Създаде се държава на работниците и селяните. Интелигенцията беше прослойка на прогреса.Създаде се държава НРБ, която беше на Балканите номер 1.

Пред Булпресс Марио Трайков !

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!