Калоян Паргов: Импийчмънт на Радев? Тогава ГЕРБ ще получи Йотова за президент

Калоян Паргов: Импийчмънт на Радев? Тогава ГЕРБ ще получи Йотова за президент
В 126-годишната БСП няма прецедент – бивш лидер да се върне отново начело, казва председателят на БСП – София

Още акценти:

Изборите в Германия доказаха, че големите коалиции вредят и намаляват рязко подкрепата за системните партии.

До евроизборите през 2019 г. лявото трябва да осмисли своите слабости и грешки и да успее да навакса изоставането.

– Г-н Паргов, защо левите загубиха пак избори в Европа – тези в Германия? ЕС е в криза, но левицата все още не е припознавана като алтернатива, защо?

– Всички очаквахме с голяма надежда изборите в Германия. Защото големият въпрос – четвърти мандат с канцлер Меркел или възраждането на ГСДП, бе ключов и за бъдещето на Европа. За съжаление нашите надежди и очаквания не се оправдаха. Рeзултатът от изборите в Германия означава само едно – моделът “Меркел”, който катализира кризи в Европа, ще продължи да действа.

Това поставя въпроси за мястото на лявото и защо въпреки икономическата и финансовата криза то не успява да генерира обществена подкрепа. Отговорът е, че от съществуването на голямата коалиция в Германия, която бе обявена в името на просперитет и преодоляване на трудностите, загубиха най-вече левите. А избуяват крайнодесни формирования. Големите коалиции вредят и намаляват рязко подкрепата за системните партии. Казвам това, защото паралели може да се правят почти във всяка държава на ЕС, включително и в България. Очевидно това няма да е в полза нито на БСП, нито на България.

Случилото се в Германия трябва да бъде взето под особено внимание, защото за първи път в следвоеннната история крайнодясна националистическа формация ще присъства в Бундестага. Тази тенденция тръгна от други държави – Франция, Великобритания, Холандия, Австрия. Но след резултата в Германия – сърцето и локомотива на Европа, можем да я откроим като трайна. Притеснително е сливането на неолибералната философия и неофашистките проявления в ЕС, а и в други части на Европа като Украйна.

– Как ще се отрази на ПЕС тази поредна загуба – вече се чуват гласове за оставката на Станишев?

– Очевидно, че след такава загуба е нужно да се направи анализ и да се потърсят отговори на всички равнища – на регионално, национално, а и на общоевропейско.

Лявото в Европа

трябва да

намери пътя,

който ще ни отведе до увеличаване на нашето влияние и важност. Това ще ни даде възможност да въздействаме и решаваме бъдещето на ЕС в интерес на хората.

Да, левите преживяхме не една и две загуби, включително и в България. Очевидно, че дискусията и на ниво ПЕС трябва да започне, защото резултатът от изборите в Германия показва тренд в развитието на политическия модел в Европа. До евроизборите през 2019 г. лявото трябва да осмисли своите слабости и грешки и да успее да навакса изоставането. Това важи и за БСП като част от европейското ляво семейство. Тогава ще е големият сблъсък между двете философии и виждания за това как и в каква посока да продължи да върви и как да се развива Европа. Дотогава е нужно ние, левите, да кажем ясно на хората какво искаме. Дали Старият континент ще позволи да го направят задния двор на света, или ще запази своето място на люлка на цивилизацията.

– Остава малко до края на мандата на Станишев в ПЕС – може ли той да направи опит да се върне начело на БСП?

– Досега в историята ни няма такъв прецедент – бивш председател да се върне отново начело на БСП. А историята на партията е 126-годишна.

– Справя ли се Корнелия Нинова като лидер? Овладя ли партията след трусовете с Гергов?

– Оценката за работата на лидера се дава по устав на 4 г. от тези, които са го избрали. А партията получава оценка на избори. Според правилата в БСП председателят посочва екипа, с който ще ръководи, а Националният съвет го избира. И преди този казус в мандата на Нинова имаше промени в Изпълнителното бюро и никой не ги е наричал трусове.

– Гергов обаче стана неформален лидер на вътрешната опозиция в БСП – очаквате ли да направи явна крачка в посока легитимирането на свое крило или течение?

– Още от времето на тесните и широките социалисти в нашата партия е прието за нормално да има вътрешен дебат. Това е и силата на БСП. Имало е периоди, в които вторачването в “пъпа” е измествало важното – накъде върви България и къде е нашето място по този път. Сега не сме в такава ситуация.

Има различни виждания. И тук е мястото на ръководството да види различията, да обобщи мненията и да намери вярната посока – в полза на държавата. Крилце или кълка – това е комедия, а не опция за партията, която има потенциала и претенцията да даде перспектива за по-добър живот на българите.

– Като лидер на най-голямата червена структура какво е вашето място – по-близо до Корнелия или до Гергов?

– Софийската организация е не само най-голямата, но и водещата – тя е авангардът на БСП. Влагаме целия си интелектуален потенциал за реализиране на политиките, целите и задачите, с които сме се ангажирали пред хората, в частност софиянци. Битката за София и за интересите на хората е постоянна.

– На БСП ѝ предстои тежък сблъсък в парламента за антикорупционния закон – каква е стратегията ви?

– Сблъсъкът е за бъдещето на България. Корупцията е следствие от по-голям проблем – бедността. Според новия доклад на Световния икономически форум за глобалната конкурентоспособност в България факторът, който по традиция е крайно неблагоприятен, е състоянието на институциите. Най-лош показател за правенето на бизнес е корупцията, след това е неефективната управленска бюрокрация.

Но предстои и обсъждането на бюджет 2018. БСП ще даде алтернативен бюджет, който преди това ще обсъдим по региони. Водещи са темите доходи, образование, сигурност, икономика. Хората искат яснота какво предстои. А управляващите обичайно претупват бюджета с две среднощни заседания преди Коледа. Цинизъм, с който няма да се примирим. Това, което обичайно предлагат, е рестриктивна и консервативна политика, със заеми или европейски фондове. Така че сблъсъкът за утрешния ден на България предстои през призмата на годишния бюджет.

– Президентът Радев отнася критики за някои свои ходове – включително и визити като тази в САЩ. Приема ли той съвети от БСП?

– През първата година от мандата си президентът няма спорни визити. Рейдът му започна от Брюксел и НАТО. Участието му в сесията на ООН и срещите му, включително с българи в САЩ, също са неоспорими. Речите и словата му са точни и конкретни. А що се отнася до БСП – той прие съвет: “Бъдете президент на цяла България!” И не сбърка.

– Визирам по-конкретно две срещи на Радев – тази с Порошенко, когато той каза, че няма да има проблем с българското малцинство, а след това Украйна прие закона срещу майчиния език. Както и тази с Клинтън – бе определена като гаф спрямо настоящия президент на САЩ Тръмп.

– Тези два казуса показват само едно – очевидно

президентът

има нужда от

прецизиране

на своя екип

Всяка външнополитическа изява и среща трябва да е предварително анализирана – каква е целта, какво ще донесе и какъв ще е отзвукът.

– Заговори се, че управляващите може да инициират импийчмънт на Радев – има ли шанс?

– Това по-скоро е част от фойерверките, които ГЕРБ изстрелват срещу президента. В желанието си да го опитомят и да свалят високия му рейтинг. Факт е, че вече държавник №1 е Румен Радев. Бълват лъжи, после се извиняват, после пак бълват… Ако следваме конституцията, няма никакво правно и фактическо обстоятелство за подобно действие. А дори да има подобна хипотеза, ГЕРБ какво ще постигне: Илияна Йотова – президент?

Визитка:

Роден е на 13 юли 1977 г. в Пловдив

Завършил е Втора английска езикова гимназия. Висшето си образование получава в УНСС със специалност “Международни отношения”. Магистър е по “Европейска интеграция”

Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)

Председател на Градския съвет на БСП – София

Общински съветник и шеф на лявата група в Столичния общински съвет

Член на Изпълнителното бюро на партията. / 24chasa.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!