Кирил Добрев, БСП: За да си политик с бъдеще, трябва да си човек с корени

Кирил Добрев, БСП: За да си политик с бъдеще, трябва да си човек с корени


Зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев изнесе лидерска лекция пред курсистите от випуск „Константин Преславски“. Той даде личното си мнение и съвети за пътя, който трябва да извърви всеки политик.
„По-често да се приземяваме. Да имате една котва, която да ви връща към земята. Да поглеждаш себе си и действията си отстрани, обективно“, каза той.

„Не е тайна, че с годините политиката се приема като ескалатор, като асансьор, катапулт. И много хора в един момент не знаят къде се намират. А в политиката трябва да се мине през всички етапи, етажи, стъпки. Обаче асансьорите понякога потеглят и надолу. Стремглаво“, предупреди Добрев.

Зам.-председателят на НС на БСП призна, че лично той харесва един от своите опоненти, а именно председателя на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ. „Тя е минала през всички стъпки на развитие – от хората в Кирково до висока международна трибуна. Не е коментар на справяне със задачите, а на индивидуален политически път.“
Според него, за да си политик с бъдеще, трябва преди всичко да си човек с корени. „Много е важно да се гордеете с това – със селото, с махалата, с родното си място“, допълни Добрев.

„Историята е част от нас. Никой не може да избяга от себе си. Понякога грешките ни мобилизират и ни дават нови шансове. Важното е обаче да не допускате една и съща няколко пъти”, посъветва той курсистите в Институт за политика.
Кирил Добрев предупреди и за друг проблем, който застрашава партиите. „Липсата на кадри много скоро ще превземе и Народното събрание. Вижте какво става с малките политически формации. Постоянно се появяват и изчезват. Дали една партия е силна или слаба са моментите в опозиция – колко време ще оцелее в нея, с кои хора и през какво ще мине. Остават верните.“

Един от основните съвети на Кирил Добрев беше предупреждението, че политика не се прави само под прожекторите. „Да, те са изкушение, но не са гаранция за успех. Само че прожекторите са като солариумите – трябва да ги дозираш, иначе изгаряш, без да усетиш.“
Според него личните теми не са елемент от политиката. С тях не се печелят избиратели. Такива се печелят с идеи и действия. „От всеки един политически конфликт губят всички – най-лошото е обаче, че се губи общественото доверие. И същото спрямо основните институции в България е доказателството“, каза още Добрев.

„Факт е, че не печелят умните, а атрактивните. Ролята на вас, новите политици, е да го промените. Да наложите нов вид поведение и стандарти. Високи и съдържателни. Точно затова БСП залага на обучение от такъв вид“, заключи Добрев.
По думите му винаги е имало подготовка на партийни кадри и това ще продължава. „БСП никога не е преустановявала вътрешните си обучения. Тук, обаче, е добре обученията да вървят заедно, не капсулирано“, обясни той. Припомняме, че в Институт за политика в момента заедно се обучават кадри на двете най-големи партии у нас – ГЕРБ и БСП.
Източник: iopbg.org

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

 

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!