FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: Анализът на главния прокурор на антикорупционния ни закон е много полезен

Корнелия Нинова: Анализът на главния прокурор на антикорупционния ни закон е много полезен
Според главния прокурор не е противоконституционно президентът да има участие в този орган, както и да има разследващи функции

„Главният прокурор направи много сериозен професионален анализ, който ни е полезен“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след срещата с главния прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание по повод предлагания от левицата проект за антикорупционен закон.


Нинова подчерта, че БСП търси професионален съвет по предложените текстове на закона. „Обръщаме се към всички органи, които се занимават с това, да ни помогнат да направим възможно най-добрия закон“, допълни тя.

Председателят на БСП  обясни, че и според главния прокурор не е противоконституционно президентът да има участие в този орган, както и да има разследващи функции. „Но препоръката е да разпишем процедура за прозрачност при действията на президента по назначаване на председателя.

В закона не сме предвидили как става номинирането, издигането, за да има прозрачност“, посочи председателят на БСП. Друга препоръка на Цацаров е да се засилят текстовете по контрола на този орган – кой ще го контролира – парламент, президент.

„Защото му се дават силни функции, а контролът не е така засегнат“, уточни Нинова. Тя посочи и че главният прокурор препоръчва професионално да се прецизира кръгът лица, които този закон предвижда да бъдат разследвани от агенциите. „Например висшия състав при военните.

Те подлежат на друг ред и трябва да бъдат извадени от този кръг лица. Както и да прецизираме кръга престъпления, защото в НПК са изброени корупционните престъпления, а ние даваме друг, по-различен състав“, подчерта председателят на БСП.

„Да прецизираме текстовете по прехвърлянето на дирекцията от ДАНС – как точно ще се уреждат правомощията на хората, които от дирекцията влизат в агенцията“, каза още Корнелия Нинова. / bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!