«
»
FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: Борисов няколко пъти излъга. Държавата се е ангажирала по сделката с ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Борисов няколко пъти излъга. Държавата се е ангажирала по сделката с ЧЕЗ
„Правителството е знаело, държавата се ангажирала по сделката с ЧЕЗ чрез ББР.“

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на съвместното заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите.

Според нея службите са информирали навреме какво се случва. „Държавата, националната сигурност и 3 млн. български граждани трябва да стоим и да чакаме благоволението на г-жа Гинка Върбакова- да се поддаде ли на шантажа на премиера да си прехвърли акциите, както тя сама се изрази, или да не се поддаде и 3 млн. българи да станат заложници на Гинка Върбакова от Пазарджик“, подчерта Нинова.

Председателят на левицата бе категорична, че в този казус най-важното е да бъдат защитени правата на 3 млн. потребители, държавният интерес и държавната сигурност.

„Смятаме, че в основата на тази сделка, от началото до края, стои правителството на Бойко Борисов. Той само в последната седмица, няколко пъти  излъга българския народ“, коментира тя.

Нинова припомни твърденията на Борисов, че правителството няма нищо общо, нищо не знае и едва сега научава за това, което се случва. „Шефовете на ДАНС, „Разузнаване“ и „Военна информация“ информираха българския парламент, че имат пълната информация по движението на продажбата на ЧЕЗ от 2010 г. до днес и е била предадена на компетентните институции – Министерския съвет“, обясни тя.

По нейните думи Борисов е излъгал, че е възложил проверки  и те веднага са започнали от КЕВР, КФН, НАП и други. „Разбрахме от шефовете на тези български институции и органи, че не са започнали такива проверки и нямат никакво намерение да ги започват, защото законът не им дава правомощия докато сделката не се финализира“, каза още Нинова.

Председателят на БСП опроверга думите на Стоян Мавродиев, че е на изслушването, само заради уважение към парламента и че не би трябвало да е там. „Чел ли е закона за Българската банка за развитие?

Той е тук по задължение, защото в чл. 4 пише, че банката съобразява дейността си с политиката на правителството на България. И не е вярно, че не са длъжни да информират принципала и правителството за дейностите си“, категорична е Нинова.

Според нея, ако ББР твърди, че няма никакво отношение към сделката, като държавна банка, значи чешката компания ЧЕЗ, чрез своя говорител, лъже. Тя посочи позиция на ЧЕЗ, в която се казва:

„Разполагаме с писмо на ББР, в което банката декларира интерес на „Инерком“ за рефинансиране на заема от Европейска банка за възстановяване и развитие“. Корнелия Нинова подчерта, че българският министър-председател е внесъл в Секретното деловодство на НС хвърчащия лист, с който ангажира ББР. „Този път ще повярвам на Борисов, че банката е ангажирана“, коментира тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Стани член на БСП

2 comments

  1. Johnd10 Reply

    I like the helpful information you provide in your articles. Ill bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next! fdecdffkekfe

  2. Johnc71 Reply

    I like this site its a master peace ! Glad I observed this on google. The definition of a beautiful woman is one who loves me. by Sloan Wilson. fkafddkegefa

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *