Корнелия Нинова: БСП иска референдум по Истанбулската конвенция

Този, който трябва да се произнесе по спорния въпрос, е българският народ

„Искаме да спре  гледането на Истанбулската конвенция в Народното събрание. Тя създаде огромно напрежение в българското общество- различни мнения на Църквата, тежка дискусия вчера. Това е разделение!”

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента. Тя допълни, че към конвенцията не е приложен обяснителният доклад, както и доклад на Министерския съвет, който да указва какви национални закони трябва да се променят след нейното ратифициране.

„Няма яснота, затова искаме да се спрат всички процедури по гледането й в парламента. Да се направи истинска обществена дискусия и смятаме, че този, който трябва да се произнесе по спорния въпрос, е българският народ”, категорична бе лидерът на опозицията.

„Утре внасяме необходимите подписи на народни представители от „БСП за България” в НС с искане за решение за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция”, каза Корнелия Нинова.

По думите й само народът може да каже какво е волята му по този въпрос, след създалата се ситуация.

Тя подчерта, че левицата продължава с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на конвенцията- що се отнася до насилието над жени, деца, домашното насилие.

„Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие.  За да има ефективни резултати, трябва да приемем промени в българските закони.

Ние сме твърдо против насилието над жени, деца, домашното насилие и продължаваме да внасяме закони”, категорично заяви Корнелия Нинова.

Тя припомни, че левицата е внесла промени в Наказателния кодекс. „Предлагаме и изграждане на центрове за хората, пострадали от насилие.

Стъпка по стъпка, по темата за насилието, ще изпълним всичко”,  заяви лидерът на опозицията.

Тази информация достига до вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!