FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: Внасяме намаление на депутатските заплати. Нужна е нова формула за формирането им

Корнелия Нинова: Внасяме намаление на депутатските заплати. Нужна е нова формула за формирането им
Лидерът на БСП няма да е водач на евролистата

„Внасяме предложение заплатите на депутатите и  на политическия елит да се намалят с 543 лв.“. Това каза председателят на  НС на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията.

Тя припомни, че левицата вече два пъти се опитва да сложи край на тази несправедливост, но  безуспешно досега. „Ще опитаме трети път, защото  става въпрос за увеличението на заплатите на депутати, министри, премиер, президент, омбудсман, съдии, комисари в КЕВР и други.


И то в ситуация, когато на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, че не могат да си платят сметките, срещу нови данъци, бедност и неравенства, добави лидерът на левицата. Корнелия Нинова коментира, че  в този момент, да си увеличиш заплатата за пореден път, е неморално, несправедливо и абсолютно сбъркано поведение.

Тя разясни, че  тази сума е увеличението, натрупано през последните 2 години на този парламент. „Това представлява 18% увеличение на доходите. На кого в България заплатата е нараснала с 18% за този период? Къде по света заплата се определя по този начин – автоматично да нараства без оглед на производителност на труда, на резултат от този труд и т.н.?“, попита Нинова.

Председателят на БСП обясни, че  заплатата е въпрос на договор между работодател и работник. „Нашият работодател е народът, затова питам колегите от другите парламентарни групи – вашите избиратели, работодатели съгласни ли са с това, което се случва. Автоматично, на всеки три месеца да ни растат заплатите“, попита още Нинова.

Лидерът на левицата коментира, че БСП е  последователна в искането си за намаляване на заплатите: „Не се справяме с тази битка. С всички аргументи, които даваме, затова внасяйки го, се обръщаме към президента и омбудсмана, които също ще получат увеличение на заплатите. Вярвам в чувството им за справедливост и социалната им ангажираност“, добави Нинова.  Тя призова президента и омбудсмана да излязат и да заявят позиция. „Знам, че те не могат да внасят законопроекти, затова ние го внасяме, но имаме нужда от морална подкрепа“, заяви още Нинова

„Увеличението на заплатите е ритуално самоубийство на политическа класа. Десетки хиляди хора са  на улиците със социални искания, а вие си вдигате заплатата в този момент. Обърнете се и вижте, какво става в Европа и света“, обърна се Нинова към мнозинството. Тя добави, че народите масово са  въстанали срещу привилегии, неравенства и облаги на политически елити. „Модерните европейски лидери си взеха поука навреме, но при нас не е така“, коментира още Корнелия Нинова.

„Много рано започнаха прогнозите за водач на евролистата на „БСП за България“. Днес не мога да ви кажа- кой ще бъде водач на евролистата, но със сигурност от 200 %, мога да ви кажа, че  няма да съм аз и това няма да се промени“, категорична бе Корнелия Нинова на въпрос на журналисти.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!