Корнелия Нинова: Време е народът да въздаде справедливост по единствения законен начин- с волята и гласа си на предсрочни избори

Корнелия Нинова: Време е народът да въздаде справедливост по единствения законен начин- с волята и гласа си на предсрочни избориВнесохме вот на недоверие за политиката по сигурността, защото правителството не може да изпълни конституционното си задължение да осигури обществения ред и националната сигурност на страната.

Със съжаление разбираме, че започваме този дебат в момент, когато арестант току- що се е отклонил от втория етаж на районното полицейско управление в Пловдив. Задържан за притежание на наркотици е избягал току- що от районното в Пловдив. Надявам се, г-н Радев, да го хванете до края на дебата, за да не вземе и той да пусне брада и да изчезне.

По същество, нека да започнем с най-тежкия проблем за българските граждани- т. нар. „битова престъпност“, иначе конвенционална. Можем да изредим стотици ежедневни случаи на кражби, нападения, грабежи и побой над хора.  Хората са не само незащитени, но и престъпниците остават неразкрити. Според отчета на МВР от февруари 2018 г.- 75% от най-масовите и мъчителни за българските граждани престъпления, кражбите, остават неразкрити. По данни на прокуратурата- разкритите грабежи са едва 40%. 85% от извършените телефонни измами остават неразкрити, но от тях, от българските граждани са присвоени 5 млн. лв. само за една година.

За тази некадърност и безсилие българските граждани си плащат от данъците 3,5 млрд. лв.- плащаш си, за да те бият, ограбват и малтретират.  Не само, че не се справяте, но вие излъгахте, уважаеми управляващи. Знам какво ще кажете в дебата- винаги е имало битова престъпност по времето на Тройната коалиция, на Орешарски, при вас е било повече. Този път дебатът няма да е дума срещу дума, няма да се надговаряме,. Този път предлагаме да говорят документите. Вие обещахте и не изпълнихте. Не Орешарски, не Тройната коалиция. Вие, уважаеми г-н министър Радев,  през седмицата твърдяхте, че БСП лъже- че ГЕРБ са обещали нови 6 хил. полицаи и полицай във всяко населено място.  Да видим документите и дали сте си чели предизборната програма на ГЕРБ, с която сте избрани за депутати и министри и в която пише- осигуряване на още 6 хил. полицаи, които да извършват действия по разследване. Управленската програма на правителството обещава полицейско присъствие във всяко населено място.  Кой лъже и кой не е изпълнил обещанията си? Слагаме това обещание в графата „НЕИЗПЪЛНЕНО“.

Да видим друго обещано и неизпълнено при действията и мерките в местата за извършване на наказанието лишаване от свобода. От най-охранявания затвор, Софийския централен, с оръжие в ръка, двама опасни престъпници, осъдени за отвличане, грабежи и убийства, бягат през централния вход, посред бял ден и ги преследва само чистачката. Разбира се, два месеца МВР ги издирва неуспешно, с обяснението, че са си пуснали бради и са си сложили качулки и така- докато не се изпозастреляха в Ботевград. Единият още обикаля страната или е навън. Вътрешният министър нарече убийството малшанс. Това е цинизъм, колеги. Малшанс ли е, че осъден на 13 години затвор за блудство се намира на обект без охрана, от където бяга и напада жена в с. Летница?  Малшанс ли са показните убийства на близкия до ГЕРБ бизнесмен от Търново Петър Христов, застрелян посред бял ден в София с картечен пистолет или на началника на  отдел „Фискален контрол“ от НАП Иво Стаменов. Има ли заловени и осъдени – няма.  А шесторното убийство в Нови Искър, извършено от осъден, който в продължение на 9 години, не е бил издирен от МВР. Тук не можете да се оправдаете с: „Ние ги хващаме, те ги пускат“. Този е бил и осъден. По-лошото е, че от доклад на главния прокурор през март 2018г.  става ясно, че над 900 такива българи, осъдени, се разхождат свободно между хората. Това не е малшанс, това е престъпна некадърност на ръководството на МВР и на правителството.

Политическите назначения начело на МВР, които нямат нищо общо с професионализма, демотивират полицаи и надзиратели. Една година те протестират. Как смятате, че ще справят надзиратели, които взимат 800 лв. заплата, а на затворник се полагат над 1000 лв. за издръжка?

Как смятате, че ще мотивирате полицаи, които са без обувки, без униформи, без бензин, дори без хартия в принтерите. Хвалите се, че сте назначили хиляда нови полицаи, но над 2 хил. са напуснали. От тях само сто и няколко са пенсионирани. Другите са напуснали, защото са демотивирани от правителство, ръководство и от системата. Унищожавате системата за сигурност до степен на такова неуважение, такова заличаване, че цигани в Ботевград бият безнаказано полицаи. Човек с 16 присъди не е в затвора, а е в Ботевград и бие полицаи, хвърля камъни, колове.

В същото това време на безнаказаност и безсилие, правите нещо изключително опасно, уважаеми управляващи, с дългосрочни последици- не за партиите, а за държавността и за българите – приватизирате сектор сигурност. Правителството отказва да изпълнява основното си конституционно задължение- да пази държавата и хората и го прехвърля го в частни ръце – Закон за частната охранителна дейност, където се генерират 1, 7 млрд. лв. ресурс. Внесохте предложение част от тези задължения да бъдат прехвърлени на кметовете. Главният прокурор, президентът на републиката сезираха КС за това безпрецедентно действие- отказ на държавата да изпълни конституционните си задължения.  Какви са последиците от това – най-опасните за държавността. Българите като виждат, че нямат защита от държавата, се самоорганизират. Помните ли как реагира обществото, когато лекарят от Пловдив стреля по рецидивисти? Масовите протести след престъпления, които хората считат, че ще останат неразкрити, вече са често явление. Обществото ни се самоорганизира, защото няма държавност. По същият начин се самоорганизираха, за да си защитят сигурността и по пътищата.

Видяхте ли миналата седмица- хора от три села във Врачанско се самоорганизираха, за да оправят дупките по пътищата си. Направиха го, за да не се избиват по пътищата и да не си чупят колите. Но нали премиерът каза, че във всяка дупка ще има полицай или човек от администрацията, докато тя не се запълни. Къде са те и какво стана? Вашата гордост е строителството на пътища и никога не ни слушате, когато казваме, че от там най-много крадете. И оценката дойде отвън. Нека да видим каква е тя. Казва го доклад на Световният икономически форум за качеството на инфраструктурата, проучване за 2017 г.   Ние сме на 93-то място, непосредствено преди нас са Танзания,Алжир, Мали и Армения. Говорим за сигурност по пътищата и за гордостта на ГЕРБ – строителство на пътищата.

Пак отвън, за съжаление, бяха потвърдени думите ни, които поставихме пред вас и въпросът, който поставихме на предишния вот на недоверие – финансовата сигурност на страната , престъпността на белите якички. Помните ли как се нахвърлихте върху нас за системата БАЦИС? Казвахте, че лъжем, манипулираме и ви завиждаме за великите успехи. Обещах да си служим с  документи. Да видим доклада на Европейската служба за измами  за България за 2017. Те са направили 110 проверки. Транзитни операции са задействани в различни  държави от ЕС – като Полша,Унгария, Германия, Франция и Литва. При проверка на българските митнически пунктова, където стоките  е трябвало да бъдат обработени, се установява, че камионите никога не са преминавали от там.  Кой е прав – Борисов ли,който преди една седмица каза: „Щом БСП иска вот на недоверие, значи контрабандата намалява”, или ОЛАФ? Най-вероятно ОЛАФ лъже и ви завижда за великите успехи!

В отбраната положението е: 25-30% недокомплект, демотивация на хората. За пръв път в най-новата история на България пилотите отказват да летят. Заради липса на резервни части, ремонти и политики, паднаха хеликоптери и загинаха хора. В това време, има неразбирателство вътре в правителството – между финансовия министър и министъра на отбраната- как да се действа в сектора.

Но едно друго неразбирателство в правителството  поставя въпроса за сигурността на управлението и сигурността на държавата.

Уважаеми г-н премиер, дали чухте заместника си, който ви замества, когато отсъствате от страната. Той казва,  че министър толерира проституция  и наркотрафик, а друг министър провежда интересите на мутрите по морето. Когато това го каже от опозицията, тя лъже и завижда, когато го кажат ваши хора, какво правите?Защо мълчите?. Знаете ли какво означават тези думи на Валери Симеонов? Поздравявам го за смелостта, въпреки че имаме много различия. Означават, че несигурността, нестабилността и престъпността седят на масата в Министерския съвет. Г- н Радев, вие като министър на вътрешните работи, защо не се самосезирахте за тези думи? Защо не ги разпитахте, тези министри? Кой помага на наркотрафикантите, кой толерира мутренски групировки? Пълно мълчание!

Как стана така, че цял самолет с хора мина през границата, през летището на България, без проверка. Малшанс ли е, че пътниците от цял самолет минаха през летището, границите на България и Европа без проверка? Или отново е престъпна небрежност и некадърност по време на Европредседателството?  Надежден партньор ли е България на Европа по тема сигурност? Пази ли сигурно собствените си и европейските граници, и народи от нелегална миграция. Десетки пъти алармирахме, че не го прави, десетки пъти ни нападнахте, че това не е вярно и сме най-надеждния партньор на Европа. Какво става в Европа по тази тема? Раздира се от противоречия.  Размахва ни се пръст и ни се казва: или приемате мигранти, или ви спираме парите. Създава се ос на държави против нелегалната миграция. 9 години следвахте сляпо политиката на г-жа Меркел. Какво правите? През тази седмица отрекохте думите, че в стратегията, която сте приели, по тази тема пише, че вие  виждате възможност за работна ръка, която да оправи икономиката на страната. Пише ли го, приели ли сте го? Защо отричате? Пише ли, че в мигрантите виждате възможност за решаване на демографската криза в България. Това е официален документ на правителството на Борисов. Пред нас миналата седмица той заяви много смело: „Ще им кажа, че няма да приема нито един мигрант, ще затворя границите, пиле няма да прехвръкне границата”.  Само че ние на думи взехме да не му вярваме. Знаете ли, колеги, каква е официалната позиция на България пред Европа? Изобщо виждали ли сте я? В нея са добри пожелания- „Ние се представихме най-добре като председатели на ЕС, Дъблинското споразумение трябва да се ревизира. Необходимо е преговорният процес да продължи, за да бъде ЕС подготвен за предизвикателствата”. Да виждате някъде, че ще се затварят граници и няма да се пускат мигранти? Това е официалната позиция на България до Съвета. Г-н Борисов пред нас и българския народ говори смело едно, но не сме сигурни, че там говори също толкова смело. Даже не сме сигурни, че въобще го е казал там.  Дали е вярно, това, което написа кореспондентът на Financial Times, че г-н Борисов е напуснал тази най-важна среща за България и Европа, за да гледа мач от Световното първенство? Ние не вярваме. Макар че Financial Times не е жълта агенция. Само че, уважаеми колеги, на кое да вярваме вече?

На кое от следните две неща да вярваме? Първото, което казва премиерът е, че ние сме най-надеждната граница на Европа и пазим Шенгенското пространство на 100%   Във второто казва, че трябва да си признаем, че не изпълнихме ангажиментите си,  не опазихме външната граница на Европа, не си удържахме на думата и пропуснахме мигрантите към Европа. Случайно ли ги пропуснахте? Ако е случайно, е поради некадърност. Ако е умишлено, това е престъпление, нарича се трафик на хора. И в двата случая е достатъчно основание да си подадете оставката. И не да се оправдавате, че сте ги пуснали, за да не бъдат в България. Пуснахте ги, защото не ги спряха на турската граница.  Лъгахте България и Европа толкова време, взехте толкова милиони, откраднахте толкова много от тях, за да пазите границата. Нека си кажем честно, че ги пропуснахте и не опазихте границата

Правителството на Борисов не може да гарантира сигурност в домовете на хората от кражби, убийства по улиците от избягали затворници. На митниците- от контрабандисти. На границите- от 

мигранти. А в самото правителство не може да гарантира сигурност от министрите, които се обвиняват взаимно в извършване на престъпления. Правителството на Борисов не може да гарантира възмездие на престъпниците, няма справедливост. Време е народът да я въздаде по единствения законен начин- с волята и гласа си на предсрочни избори.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!