«
»
FacebookGoogle+

Корнелия Нинова в Ню Йорк към лидерите: Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си- с отказ от привилегии. Властта е работа, не лични облаги.

Корнелия Нинова в Ню Йорк към лидерите: Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си- с отказ от привилегии. Властта е работа, не лични облаги.
Вижте изявлението на Корнелия Нинова в Ню Йорк към лидерите на левите партии от цял свят:

Уважаеми г-н председател,
Уважаеми г-н генерален секретар
Уважаеми делегати,

Скъпи колеги,


За мен е чест да се обърна към вас. Благодаря ви, че ме избрахте за вицепрезидент и се радвам,че в екип с вас, ще търсим верните решения на проблемите в света. Събрали сме се представители на социалистически, социалдемократически и работнически партии от цял свят в момент, когато нашите държави, нашите правителства и нашите партии са изправени пред нови предизвикателства. Финансовата и икономическа криза доведе до ограничаване на социалните ангажименти на държавата, увеличаващи се неравенства, задълбочаваща се бедност, разочарование от традиционната политическа класа и възход на крайния национализъм и популизъм.

Левицата загуби доверие. Време е да видим причините, да ги отстраним и да върнем своите водещи позиции, да наложим политики, стъпващи на нашите изконни ценности – справедливост, солидарност, равни права и мир. Да намерим адекватен израз на тези ценности в съвременния свят. Кое е модерното ляво?

Ще дам пример с една от основните ни политики – защита правата на хората на труда. Борим се за безопасни условия на работа, правото на отпуск, справедливо заплащане. Но наред с традиционните норми и законодателство, трябва да видим, че светът стана глобален и се нуждае от ново виждане. Днес работното място може да е в Китай, работодателят да е в Америка, а заплащането в България. Как се защитава такъв човек, кое законодателство се прилага, кое данъчно облагане и кое правителство е отговорно за неговите права? Ето една голяма тема, по която ние, левицата от цял свят, трябва да разговаряме и намираме решения в интерес на работещите хора. Призовавам ви да гледаме напред.Бъдещето е на технологиите, на изкуствения интелект.Не бива да изоставаме от времето и от сега нашите политики трябва да се подготвят за технологичното развитие на света и мястото на човека в него. БСП инициира широк дебат за бъдещето на левицата в Европа. Ние сме изправени пред важни решения за бъдещето на Европейския съюз. Как да продължи той? Има предложения да остане само съюз на свободната търговия или да се раздели на няколко части. Ние го наричаме Европа на две и повече скорости. Освен много други въпроси, това поражда пред нас, левите партии, и въпроса- как ще защитим в бъдещия ЕС  правата на работниците, на малкия и среден бизнес, правото на свободно движение на хора. Подготвяме няколко международни конференции и ще се радваме, ако се включите, за да намерим заедно пътя. Бъдете добре дошли в гостоприемна България.

Защо левите партии загубиха подкрепа в някои страни, а в други печелят и увеличават доверието? Аз смятам, че загубиха там, където се заличиха идейните различия с десницата; където се направиха безпринципни съюзи в името на властта и се отстъпи от традиционните политики на левицата. Можем да преодолеем това, като се върнем към програмните различия с десните партии и очертаем ясно алтернатива и граници на компромиса. Така ще върнем своята социална база – средната класа, работещите, бедните. Защото липсата на алтернатива е липса на демокрация.

Втората причина,според мен, е дистанцията между политическия елит и гражданите. Усещането у традиционната политическа класа за самодостатъчност и затваряне в себе си, понякога използване на политиката за лични цели, а не за благосъстоянието на онези, които представляваме. Решението тук е сами да се откажем от привилегии и да отворим нашите партии за пряко участие на хората във вземането на решения и към гражданското общество.

Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си. Всички ние искаме да печелим избори и да управляваме държавите си. Но не бива да си поставяме това като цел. Властта не е цел, властта е средство. Властта е работа. Целта на българските социалисти е, след реализирано управление, нашите граждани да кажат- сега живеем по-добре отпреди.

Ще споделя опита на БСП в последната година. Преди две години ние регистрирахме най-ниската обществена подкрепа през последните десетилетия – около 10%. В последната година спечелихме президентските избори и утроихме подкрепата си в националния парламент. Но направихме болезнена и тежка реформа вътре в партията. Наложихме в устава си мандатност за депутати – не повече от 3 мандата и отворихме листите си за нови хора, хора от гражданския сектор. Сега от 80 – 47 са новите лица. Наложихме мандат дори на председателя на партията – два мандата или осем години. Въведохме и неговия пряк избор от всички членове на партията. Съюзихме се със студентски съюзи, малък и среден бизнес, кооперации, хора на науката и културата и заедно изработихме цялостна алтернативна програма за управление. Имаме още много работа, но за нас посоката е ясна. На трето място, според мен, е нужно категорично да се определим на чия страна сме по оста – монополи и големите на глобалния пазар – граждани. Все по-често гражданите се чувстват изоставени от държавата и институциите си. Ние заставаме на тяхна страна, на страната на малкия и среден бизнес. И тук е разликата между нас и десните партии, които проповядват либерализация и свобода на пазара, която често се изражда в злоупотреби и натиск от страна на големите.

Днес нито една държава не може да се справи сама с глобалните предизвикателства. Нужни са общи решения и общи действия за проблеми, които надскачат националните граници. Един такъв проблем е международният тероризъм, миграционната вълна.Можем да се справим само чрез международно сътрудничество, диалог и единство. Това също е изпитание за нашето лидерство. Всеки от нас да отчита националния интерес на държавата си, но и да намерим общите решения и действия срещу злото, което не признава граници и народност.

Вярвам, че ние, левите партии от цял свят, можем да предложим  визия за бъдещето и да гарантираме на своите народи устойчиво развитие, перспектива и просперитет!
На добър час!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!