Корнелия Нинова: Да гарантираме на народа си и на Европа- мир, спокойствие и просперитет

Корнелия Нинова: Да гарантираме на народа си и на Европа- мир, спокойствие и просперитет
Да се обединим около обща позиция на Народното събрание за кризата с Русия

Случаят „Скрипал“ предизвика безпрецедентна дипломатическа криза в света. В нея са включени вече над 25 държави от различни континенти дори.  Отзовават се дипломати, разменят се остри нападки, къса се диалогът, напрежението расте всеки ден – изключително опасна ситуация и труден момент за Европа, но и за всеки политик, който трябва да взима решения.

Има такива моменти в историята, които изискват в най-висока степен мъдрост, разум и лидерство. И Европа, и България се намираме в такъв момент. Признавайки правомощията на изпълнителната власт, смятаме, че в парламентарна република, тук, в българския парламент, също трябва да вземем решение да не оставяме правителството само и всички институции да се обединим.

Били сме разделени по много въпроси. Разделени сме и сега. Коалиционните партньори в правителството са на различни мнения. Различни позиции има в управляващата партия ГЕРБ.

Какво предлагаме и какво може да ни събере? Предлагаме обща позиция на българското Народно събрание около общочовешки ценности, принципите на международното право, принципа на равнопоставеност и взаимно уважение между държавите членки на ЕС, които са необорими.

1. Да заявим, че ние сме за мир и против войната, допускайки, че никой от Вас не оспорва това. Но мир се постига с диалог, а не с дрънкане на оръжия и заплахи.

2. Да заявим, че ние сме за истината и за принципа на международното и българското право – невинен до доказване на противното. Също допускам, че сте съгласни. До този момент, никой от нас не знае каква е точно истината. Да кажем, че искаме да я научим. Досега никой не е дал безспорни доказателства за нечия вина. „Вероятно“ не означава „сигурно“ и никой никъде не бива да бъде съден по вероятности.

3. Докато не се дадат безспорни доказателства, България да не гони руски дипломати и да не отзовава свои.

4. Да заявим, че ние споделяме солидарността, но солидарност с правото, истината и принципите за суверенитет и ненамеса на чужди държави при вземането на национални решения. Големите европейски демокрации ни дадоха добър пример за това:

– Франция – президентът Макрон ще посети Москва и ще се срещне с президента Путин;

– Германия – правителството експулсира четирима руски диломати, но приема четирима нови на тяхно място и процесът по Северен поток продължава да тече;

– Австрия – открито и честно пред народи си и пред света, правителството заяви: „Лондон изразява недоволство, за да ни принуди да приемем определени мерки. Но въпреки това, няма да експулсираме руски дипломати. Запазваме канал за диалог с Русия!“ Нещо повече, Австрия заяви желание да бъде посредник между Европа и Русия. Може би, в качеството си на бъдещ председател на Съвета на ЕС след нас. Австрия ще поеме лидерството на Европа след 3 месеца.

Но днес, във вихъра на тази безпрецедентна криза, лидер на Европейския съюз е България. И би трябвало, като такъв, да бъдем мост между Европа и Русия. Българският министър-председател неведнъж се е нагърбвал с ролята на посредник: между Турция и ЕС, между ЕС и Западните Балкани. Мисля, че няма по-изключителен момент, в който България, като председател на Съвета на ЕС, да бъде посредник и да предаде това посредничество на Австрия, която вече заяви, че е готова да го направи.

Уважаеми дами и господа народни представители,

Предлагаме обща позиция на Народното събрание на Република България, основана на четири тези:

1. Искаме мир, а не война.

2. Искаме да знаем истината и да се спазва принципът за невиновност до доказване на противното.

3. Дотогава няма да експулсираме руски дипломати и няма да отзоваваме наши.

4. Като председател на Съвета на Европейския съюз, сме готови да поемем лидерство и посредничим в диалога Европа – Русия.

В тази връзка, от името на ПГ на „БСП за България“, искаме прекъсване на пленарното заседанието –   30 минути почивка. Предлагаме госпожа Караянчева да свика Председателския съвет. Всяка група да изрази мнение и ако постигнем съгласие, да излъчим по двама души, които да конкретизират текст за обща декларация. Припомням, че сме правили подобно нещо, когато беше кризата в Македония, когато изискваше да застанем като един заради напрежение на Балканите. Мисля, че можем да го направим. Нека сега, в далеч по-сложна ситуация, да го направим отново.

Моментът изисква разумни решения, без емоции, с мъдрост, която отчита не само конюнктурния момент, а гледа далеч напред. Моментът изисква лидерство, държавническо отношение. Да покажем, че можем да бъдем тези държавниците, които гарантират на народа си и на Европа мир, спокойствие и просперитет.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!