FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: Да решим въпроса със субсидиите държавнически

Корнелия Нинова: Да решим въпроса със субсидиите държавнически
Няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмени

В тази зала са приемани много закони, едни внасяни от опозицията, които са определяни от управляващите като лоши или обратното. Откакто аз съм в парламента, за пръв път в залата ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии. Вижте си позициите и разберете, че всички парламентарно представени партии, по същество, се изказаха против намаляването на субсидиите от 11 лв. Това е прецедент в българския парламент. Никой не го иска и ще мине. Обяснението е: „Защото народът го иска”. Това не е вашият мотив, не ви вярвам, защото близо 2 млн. български пенсионери искат пенсиите им да бъдат преизчислени и ние многократно го предлагахме. Мнението на 2 млн. български пенсионери няма значение за вас. Странно е, може би поради отсъствието на Цветан Цветанов и липса на координация, това, че  всички колеги от ГЕРБ опровергаха г-н Борисов. Зададохте въпроса – кой е казал, че олигарсите ще превземат партиите? Бойко Борисов го каза. На 6.06.2019 г. в парламента той казва: „Няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмени”.  А г-н Карадайъ каза, че тяхното предложение е надцакване по популизъм.

Уважаеми колеги,


Събрали сме се тук, за да градим държава и да поддържаме правов ред. Какво правим? Надцаквате се по популизъм, признавате, че бизнесът ще превземе партиите и въпреки това ще гласувате за това намаляване. Явно не е, защото народът го иска- в други случаи не се съобразявате с народа. Може би е, защото умишлено искате да пуснете бизнеса в политическия живот. Тук ще изтъкна едно противоречие на ДПС и ГЕРБ, защото вие сте тези, които решавате, а патриотите са ви смокиново листо. Само преди два месеца обяснявахте на нас и на българския народ, че трябва да се опростят задълженията на мюфтийството и да се спре външното финансиране и да им се даде държавна субсидия, за да няма външно влияние върху религиите в България. С кои аргументи днес отваряте външното финансиране за партиите и няма ли да бъде това влияние на чужди интереси в България през политическата класа, която взема решенията и която трябва да гарантира суверенитета на държавата. Уважаеми колеги от ГЕРБ,  не си слушате премиера и това е. Изглежда ние повече следим какво говори. Твърдите, че е спечелил избори без нито един лев и с двата заложени апартамента на Цветанов и Борисов. В същия този ден, в който той каза: „Ей сега бизнесът ще превземе партиите“, каза следното: „За радост, когато бях кандидат и избран за кмет, Ханс Зайдел и Конрад Аденауер спонсорираха кампанията ни. Външни интереси са спонсорирали ГЕРБ, за да стартират в политиката. Слава богу, европейски и легитимни, но я си представете, че не са европейски и легитимни. Защото в този закон, уважаема голяма коалиция от всички партии, освен БСП, не слагате никакви ограничения на бизнеса – дали да е такъв, който да взима обществени поръчки, дали да не дължи данъци на хазната, дали да не са външни интереси, дали да не прокарват някакви други интереси – няма никакви ограничения. Свободно, целият свят може да влиза и да инвестира в българските партии. Тези партии на кого ще бъдат верни – на тези, които ги издържат, за да съществуват и да не умрат или на избирателите, които са ни изпратили тук. Защо го правите – пак задавам този въпрос. Смятам, че има една цел – и това е опозицията, опозицията БСП.

Уважаеми колеги,

Част съм от този процес вече три години. Първо беше морковът – влезте с нас в управлението, вземете постове и пари – отказахме ви. Заради безпринципната ви политика. Второ – беше тоягата. Три години ни наказвате – бой, клевети, обиди, включително сегашната ви дъвка за „фалита на БСП“. И това не успяхте – да смачкате опозицията. Сега сте решили – финансово наказание, за да унищожите опозицията. Добре, ще оцелеем. Големият въпрос не е за БСП – днес БСП е опозиция, утре ще сте вие. Въпросът е, че рушите устоите на държавността, на правовата държава и на Конституцията, на многопартийната система, на откритостта и на работата на партиите в името на народа. С това, което правите, няма да решите най-важния въпрос – задкусилието и паралелната държава. Не само, че не го решавате – увеличавате го.

Всички повтаряте, че не сме направили предложения. Сега мога ли да кажа защо лъжете. Госпожа Дариткова, поканихме ли ви на разговори, дискусии, с конкретни предложения и изчисления? Уважаеми патриоти, поканихме ли ви на разговори и дискусии? ДПС, поканихме ли ви? Поехме ли тази инициатива? Вие отказахте ли да дойдете да гледаме числа, финанси, възможности, така че да намалим субсидията, защото наистина обществото иска да харчим по-малко пари. Но да не правим партиите зависими от мафията. Поканихме ли ви? Отказахте да дойдете. Поканихте ли ни на вашите задкулисни разговори? Не. Тоест, ясно е вече пред обществото всичко. Събрахте се всички и си го решихте, срещу опозицията.

Уважаеми колеги,

Достатъчно днес спорихме и се карахме – къде със сериозни аргументи, къде недотам. Призовавам ви – дайте да спрем това. Да седнем разумно, с аргументи, всички – държавнически, да решим въпроса. Да намалим субсидията, но да не допускаме външни на България, вътрешни мафиотски и каквито искате други интереси в политиката на страната. Имаме най-висша цел – първо суверенитетът на държавата, второ – правовата държава и многопартийната система, за да отговорим на очакванията на обществото. Можем да го направим. Има решение, стига да има разум.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!