Корнелия Нинова: Думата на 2019 е „възможност“ – да върнем ЕС към изконните му ценности, да променим България и живота ни към по-добро

Корнелия Нинова: Думата на 2019 е "възможност" - да върнем ЕС към изконните му ценности, да променим България и живота ни към по-добро
Програмно правителство не е възможно

Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова определи като дума на 2018 г. – „скандал“, а през последните 12 месеца, според нея, могат да бъдат отличени две значими събития. По думите й това са протестът на майките и събитията около Истанбулската конвенция.

„Голямата победа при протеста на майките беше събуждането на гражданска енергия, солидарност и съпричастност във всички хора към тяхната болка. Същите процеси видяхме и при Истанбулската конвенция. Там те прераснаха в единение между църква, политици и учени“, заяви Корнелия Нинова в предаването „Годината“ по Дарик радио.

„Преди две години, когато пледирахме за еднакво качество при храните, това беше определено като антиевропейско поведение. Днес, тази кауза е знаме на много политици от целия политически спектър. Сега се твърди, че да си срещу Истанбулската конвенция е антиевропейско. Антиевропейско ли е да защитаваш българската Конституция, семейните ценности и народопсихологията на българското общество? Мисля, че не е“, коментира Нинова. По думите й конвенцията е имало тежки текстове, които касаят децата, и с които от БСП не са съгласни. „Това е една от най-трудните ни битки за годината, защото срещу нас бяха не само традиционните ни опоненти в лицето на ГЕРБ, но и ПЕС. Имаше и вътрешен натиск, и външен натиск от Европа на други равнища“, каза председателят на БСП.

„Не отидох на Конгреса на ПЕС в Лисабон, защото много пъти заявих позициите ни на цялото европейско политическо семейство. Тя припомни, че в България е била изпратена и мисия от ПЕС, която да убеждава БСП в противното.

„Удържахме на натиска. В Лисабон, заедно с Истанбулската коннвенция и пакта за миграция, едновременно в общ пакт, трябваше да гласуваме за младежка политика, за социална Европа, за демокрацията, за бъдещето на Европа. Нямаш избор – или гласуваш всичко общо в пакет, или ставаш и напускаш, както направи нашата делегация“, допълни Нинова. „Извън това, моето неприсъствие там е знак на несъгласие. Ако бях там, каквото и да бях казала – те са го чували много пъти от мен. Нямаше да бъде толкова силен знак, колкото личното ми неприсъствие“, коментира Корнелия Нинова. По думите й по този начин е изразила несъгласие-  от БСП няма как да се съгласят. По този начин са призовали да бъде уважавано различното мнение, защото то стои в основата на демокрацията.

По повод европейските избори, Корнелия Нинова заяви: „Ние имаме  различно мнение от това на общото ни семейство, не за пръв път, не по един въпрос“. По думите й от БСП ще призоват да се гласува за представителите в листата им с обяснението, че в Европейския парламент те ще отстояват позициите, които БСП е отстоявала. „На същото мнение по въпросите за Истанбулската конвенция и Пакта за миграция са и други леви партии в ЕС – Полша, Чехия, Словакия“, подчерта Нинова. „Когато бях на среща с колегите лидери от Вишеградската четворка в Будапеща, стана кризата с външния министър на Словакия заради пакта за миграция. Подобна е ситуацията и в Белгия“, допълни тя. По думите й тези две теми не са партийни и има различни мнения както в лявото партийно семейство, така и в ЕНП. Тя коментира, че такъв пример е пакта за миграция при десните, които го подкрепят в Европа, но българското правителство не е отишло на срещата в Мароко. „Това са две теми, по които не трябва да се делим идеологически. Имаме достатъчно възможности да спорим по други въпроси“, завърши Нинова.

Председателят на БСП коментира, че технически и организационно Българското европредседателство е било издържано добре, но като резултат в политиките, включително и за България – не. „Например точно по време на нашето председателство възникна големият проблем около пакета „Макрон“, който приключи с лошо решение преди седмица. Можехме много по-силно да търсим съюзници в по-малките държави от Централна и Източна Европа срещу големите, които наложиха своя интерес в тези решения“, коментира тя.

„Със Сергей сме на едно мнение по темата за Шенген – България трябва да бъде напълно приета в Шенген  по суша, по вода, по въздух“, каза Корнелия Нинова. Тя допълни, че по повод Еврозоната от БСП никога не са вземали решение „против“ влизането, а е предложено да се обсъди по време на най-високия им форум.

„Безпринципно е правителство, подкрепено от всички партии. Няма как да стане“, това каза Нинова по повод програмния кабинет, коментиран от Доган. По думите й такова правителство се прави на базата на приоритети и програма. „Къде е тази прогама при другите партии? Ние излязохме с „Визия за България“ – без да са я чели, ГЕРБ започнаха да говорят срещу нея“, коментира Нинова. „Имаме сериозни програмни различия и с ДПС. Те никога няма да приемат да се отмени плоският данък – ние този път твърдо ще стоим зад това. Никога няма да приемат и нашето решение за промяна в здравната система и държавното и общинско здравеопазване – те искат много здравни каси, демонополизиране на здравната каса. Видно е, че не можем да направим програмно правителство. Това е размиване на отговорност“, категорична бе Корнелия Нинова.

По повод купуването на бойния самолет F16, Нинова коментира, че не са ясни новите условия, а по повод Турски поток, председателят на НС на БСП отбеляза, че БСП е подкрепила решението в парламента.

По темата за проверка на пътищата, за която от БСП настояват, Нинова заяви, че за значимостта на искането им свидетелства конкретно събитие – едрият бизнес, който протестира срещу опозицията. „Кой им даде този съвет – да изкарат 1000 машини срещу искане за проверка, прозрачност и борба с евентуална корупция? Това не се е случвало в политическата история на България – едър бизнес срещу опозиция в запазване на статуквото и искане на оставки на опозиционни депутати по повод настояването им за проверки“, заяви тя. Нинова поясни, че това е доказателство, че БСП не иска да бори корупията само на думи и че ще изведе този въпрос докрай.

По повод писмото на Станишев до БСП, Корнелия Нинова каза, че е било много хубаво и съдържателно. „То е за бъдещето, за изборите в България, за кондицията на левицата в Европа“, обясни тя.

По темата за промените в закона за изповеданията, Нинова разказа, че идеята за този законопроект е възникнала при президента Радев на Консултативен съвет по национална сигурност. По думите й законопроектът е бил направен и подписан от всички. Между първо и второ четене са били внасяни допълнителни текстове от Йордан Цонев и Цветан Цветанов. „Никой не пита третия вносител – БСП. Срещнахме с патриарх Неофит и ръководството на Българската православна църква – той ни обърна внимание кои текстове са неподходящи. Поискахме становището по всички текстове на Българската православна църква и обещахме БСП да се придържа към написаното и да го подкрепим. Това и стана. Взехме становището и в залата гласувахме по начина, по който те искаха“, обясни Нинова.

„Научих много нови неща през 2018 г. Едно дете ме научи да правя оригами. Детето е с увреждания. Тези два часа ми дадоха много, различно е и не мога да го обясня“, каза Нинова. По повод научно-изследователски кораб на България, тя коментира, че такова решение ще бъде подкрепено от БСП, защото науката и образованието ще ни извадят от състоянието, в което се намираме.

Думата на 2019 г. е „възможност“, заяви Корнелия Нинова.  Възможност да върнем Европейския съюз към изконните му ценности, тъй като ни предстоят европейски избори, възможност да променим България и възможност всеки да промени живота си към по-добро, ако бъде активен и има свободата да говори.

Тя пожела хубави празници, топлина, уют и здраве на слушателите. „Дано 2019 г. да е мирна и по-добра за България“, заключи Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!