Корнелия Нинова: Думите за днешния ден са – справедливост, ред и урок

Корнелия Нинова: Думите за днешния ден са – справедливост, ред и урок
С актуализацията на бюджета поправяме една грешка

Благодаря на всички, които подписахме предложението – да бъде променено решението на НС по отношение на бюджета на НЗОК. Има нещо, което ме безпокои, че ГЕРБ подхождат към тази промяна не като съзнаване на направена грешка, а като на промяна, наложена под натиск от обществено мнение и опозиция. Мисля, че правилното отношение би било и няма страшно в това да се каже – да, направихме грешка и ще я коригираме.

Вместо да продължават с обвиненията, че един или друг употребява хората, мисля, че днес е хубав ден, защото се възстановява една справедливост – всеки да има достъп до здравеопазване. Освен думата справедливост, която днес възстановяваме в парламента, мисля, че има и още една важна, която трябва да отбележим – ред и правова държава.

Отвън изглежда, че и този път премиерът е решил въпроса. Много пъти от тази трибуна сме критикували премиера за това, че подценява парламента, че го обижда и нарушава принципите на парламентарната република. Дори съм гонена от зала за такова изказване. Но искам да ви уверя, че днес, освен за справедливостта, правим една положителна стъпка и към възстановяване на парламентаризма в България.

Защото, когато разговаряхме с премиера, той имаше намерение да заобиколни решението на парламента и да го реши еднолично, с комисии, допълнително финансиране от МС, в противоречие на бюджета на НЗОК. Хубаво е, че в крайна сметка се стигна до решението въпросът да се върне там, откъдето е тръгнал и където трябва да се реши – в българския парламент, а не от изпълнителната власт и еднолично.

Има и още една дума за днес, освен справедливост и ред и тя е – урок. Урок за всички ни, но най-вече за 126 души в тази зала, че не бива да се гласува механично нещо, което е спуснато от някъде. Трябва да работим с аргументи, трябва да чуваме тези групи хора, заради които решаваме проблеми и сме тук. Това е смисълът на днешното заседание. Може отвън да ни обвиняват, може да изглежда нелогично, може да изглежда непоследователно, но днес поправяме една грешка и думите за днешния ден, поне за мен са – справедливост, ред и урок, да не правим подобни неща от тук нататък.

Декларирането на национално съгласие от страна на ГЕРБ изглежда привидно. Казват, че сме употребили страховете на хората. В политиката, когато настоявахме да се платят заплатите на работниците, на които работодателите не са плащали 3 месеца, употребявахме ли страховете на тези хора, че няма да ги получат? Когато предлагахме преизчисляване на пенсиите, употребявахме ли пенсионерите за това, че искаме да имат адекватни пенсии на съвременните условия? Ако давате тези аргументи в политиката, означава да не представляваме никой в тази зала.

Ако казвате, че в този парламент не трябва да се прави политика, ние за това сме тук – всеки от нас представлява определена група хора, които са го изпратили тук, защото са повярвали в програмата, ангажиментите, обещанията. Казали сме, че ще защитаваме бедни, слаби, болни, ето правим го. Аргументът, че го правим, защото се заиграваме със страховете им, е абсурден.

Аргументът би трябвало да бъде – човешко е, сгрешили сме, осъзнаваме го, дайте да поправим това. Здравеопазването е тема, която изисква национално съгласие. Да седнем и говорим за нов модел на здравеопазване, защото очевидно този не работи. Колкото и пари да наливаме в него, той дава дефекти.

Дайте да седнем и заедно да изработим новия модел на здравна система в България с една единствена цел – всеки българин да има достъп до бързо, качествено и ефективно здравеопазване.

Тази информация достига до вас благодарение на информационна агенция Булпресс

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!