Корнелия Нинова: Единодушни сме с президента по трите теми – корупция, земеделска земя и КСНС

Корнелия Нинова: Единодушни сме с президента по трите теми - корупция, земеделска земя и КСНС
Предложеният от правителството закон е имитация на борба с корупцията. Внасяме през септември своята алтернатива

„Представих пред президента Румен Радев нашата позиция. Не одобряваме закона за борбата с корупцията, който предлага правителството и няма да го подкрепим. Това не е борба с корупцията, а имитация.

През септември ще предложим собствена концепция за борба с корупцията.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след срещата при президента Румен Радев, инициирана по искане на лидера на левицата.

„Това, което предлага правителството, като единен орган за борба с корупцията е – сега съществуващите структури да се обединят в едно. Това не е нов орган по същество, а е структурна промяна.

Тяхното предложение предвижда- същите хората, които са в тези органи, да си изкарат мандатите. Тоест- същите органи, същите хора, които досега се бореха с корупцията, трябва да продължат.

От досегашната борба с корупцията няма резултат, а те не предлагат нищо ново. Ние сме за единен орган, както и президентът, но не и това, което предлага правителството”, обясни Корнелия Нинова.

„Искаме истинска борба с корупцията, не имитация. 27 години имитации, а корупцията си расте всяка година, народът обеднява и нищо не се прави”, каза също председателят на БСП.

„ Ето защо обсъдихме и темата за следващия КСНС-  да засегне борбата с корупцията и бедността, за да се стигне най-накрая до една истинска борба с корупцията, а не до тези имитации.“- аргументира се Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че по време на срещата с президента е поставила и въпроса за продажбата на земеделска земя на чужденци. „Нека да намерим обединение, институционално, политическо и българско, за да не допуснем свободната продажба на земеделска земя на чужденци”, призова Корнелия Нинова. Тя посочи, че е запознала президента с аргументите на левицата, както и с проведените разговори с другите лидери на партии и какво съгласие е постигнато в парламента. „Потърсих и мнение на президентската институция по този въпрос. Президентът подкрепи това, което правя. А то е- да потърсим, чрез евродепутатите, всички парламентарни партии, правителството- този начин, който ще ограничи продажбата на българска земеделска земя на чужденци”, посочи лидерът на левицата.

Корнелия Нинова каза също, че третата обсъдена тема на срещата е била неизпълнението на решенията от предишния КСНС. „Решенията на предишния КСНС не са изпълнени, а сроковете минаха.

Правителството не представи плана за попълване на състава на армията и МВР, а очакванията на полицаите са абсолютно основателни.  Протестите им също са основателни. Ние, в новата сесия, ще поставим на парламентарен контрол и въпроса – какво се прави в изпълнение на решенията, взети при президента?”, каза още тя. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!