FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: Законът и гражданските права стоят над партийните интереси

Корнелия Нинова: Законът и гражданските права стоят над партийните интереси
С ГД Днес се обединихме за връщане на преференциите и изчистване на избирателните списъци

„С ГД „Днес“ се обединихме за връщане на преференциите и изчистване на избирателните списъци“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с ръководството на ГД „Днес“.

Тя обясни, че левицата е отправила покана към много граждански сдружения и партии за разговори за гарантиране прозрачност на изборите, честни избори, свобода на изявлението на хората, които гласуват, и да не се отнемат граждански права. „Днес е първата ни среща с движение „Днес“.


Другата седмица ще продължим с други граждански движения.  Радвам се, че имаме съвпадение в много позиции, които ние защитавахме и от парламентарната трибуна. На едно мнение сме, че трябва да се изчистят мъртвите души от изборните списъци, машинното гласуване да се въведе, да се върне преференциалният вот, за да могат хората да пренареждат листите по своя воля“, заяви тя. Нинова коментира, че движението е подкрепило предложение на БСП за образователен ценз на СИК, което е било отхвърлено от мнозинството в парламента, както и обжалване на решенията във ВАС.“Остава отворен въпросът за квота на гражданското общество в ЦИК. Но по големите въпроси, които са на вниманието и на президента,  и на следващи решения на НС, имаме съвпадение в позициите“, заяви Корнелия Нинова.

Анжелика Цокова: Държим на гражданското присъствие в ЦИК

„Изключително много държим преди всичко на гражданското присъствие в Централната избирателна комисия“. Това заяви пред медиите председателят на Гражданско Движение „Днес“ Анжелика Цокова. Тя подчерта, че за движението е важно избирателните списъци да се изчистят от мъртвите души и да има електронен регистър с физически достъп до него.

„Държим много на образователния ценз на членовете на избирателните комисии също така и да присъстват камери в избирателните комисии. Държим на преференциалното гласуване“, каза още тя.  Като други акценти, които може да се коригират, Цокова посочи да присъстват членове на гражданското общество в избирателните секции.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!