«
»
FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: Започваме подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Започваме подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ
Борисов да се извини на българския народ. В по-унизително положение не сме били

„Започваме подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ.“ Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в централата на партията след срещата си с чешкия посланик Душан Щраух.

Лидерът на опозицията обясни какви са начините на действие оттук – нататък: „ЧЕЗ и Гинка Върбакова, по взаимно съгласие, да развалят договора си, да стартира нова процедура и тогава държавата да се включи, като един от евентуалните купувачи. Вторият вариант е Гинка Върбакова да прехвърли всичките си акции на държавата. И в двата случая за 3 милиона българи националната и енергийна сигурност са поставена в зависимост или от ЧЕЗ, или от Гинка от Пазарджик. Това е абсурдно.“


Нинова обясни, че левицата работи по вариант, в който българският народ не е само пасивен наблюдател за съдбата си, а е активен участник. „От няколко дни, с авторитетни юристи по европейско право и по търговско право в България, обсъждаме и подготвяме за внасяне  колективен иск в съда, български или чешки, както решат специалистите, и искаме да се спре сделката”, заяви Нинова. Тя обясни, че КЗК се управлява от майката на депутат от ГЕРБ, а КЕВР вече е с позиция, че законът не позволявал това.

„Какво да очакваме от тези институции, които на всичкото отгоре са проспали сделката. Затова ще се обърнем към български или чешки съд и започваме подписка в цялата страна от български граждани – клиенти на ЧЕЗ, които смятаме, че могат да бъдат по делото трета заинтересована страна и да внесем колективен иск за спиране на сделката”, поясни Нинова.

„Връчих на чешкия посланик позицията на БСП във връзка с продажбата на ЧЕЗ. Тя е от 2004 г. и не е променяна. Ние искаме българската държава да има контрол в този сектор” – заяви Корнелия Нинова след срещата в централата на партията.

Тя добави, че освен позицията на партията е задала и въпроси на посланика- дали е спазено чешкото законодателство при продажбата на компанията, какви гаранции са дадени, от кои банки и офшорни компании са се ангажирали със сделката и изпълнила ли е ЧЕЗ задължението си по договор- да предупреди предварително писмено българското правителство, преди да пристъпи към продажбата. Посланикът е поел ангажимент да предаде писмото пред чешкото правителство.

„Отговорността за случилото се не е на правителството на Чехия, а на България и персонално на Бойко Борисов. През последните дни се оплетоха в лъжи. Вчера премиерът ни беше изобличен и от чешкия министър – председател. Това е абсолютно непростимо за европейска държава.

Също от чешка страна, беше изобличена и лъжата на ГЕРБ, че Българската банка за развитие нямала отношение към сделката. Щом държавната банка има, значи и държавата, и правителството на Борисов има”, категорична бе Нинова. Според нея премиерът действа панически в две посоки, за да се спаси.

„Първо, традиционно хвърля вината на друг и каза, че някакви „гадове“ искат да го свалят от власт. Кого наричате „гадове“, г-н Борисов? Защото през 2013 г. ви свали от власт българският народ с протести.  И онези момчета, дето се самозапалиха като факли и изгоряха, и те ли са „гадове“?”, попита Нинова и допълни, че най-малкото, което може да направи Борисов, е да се извини на българския народ.

„Разбираме, че енергийната и националната ни сигурност, както и животът на  българите са поставени на колене пред Гинка от Пазарджик. Самият Борисов се докарал до там- да се моли на Гинка от Пазарджик. Мисля, че в по-унизително положение не сме били никога”, каза лидерът на БСП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...
Стани член на БСП

2 comments

  1. Снежанка Reply

    Майка ми създаде Герб от злоба и завист спрямо моята хубост и интелект, тези хора са шпионирали живота ми от малко дете, както и живота на баща ми. Те направиха този цирк с къщите до Мартин Захариев и пазарджишките циганки калинки, аз не съм българка германка. Как може да се случва всичко това в 21 век, такова пропадане на държавата и каква лъжа и измама спрямо хубавите хора на България. Невероятна простотия, цигания, шпионаж, ядат от една хранилка. То не бяха потопи ,разрушения, промяна на времето, двете кули , атентати, това са луди хора. Маймуни. С тях трябва да се справите. Над България тегне Божия съд. БОГОХУЛНИЦИ!!!!!!!!! Сменете системата, християни да управляват България.

  2. Исус Христос Reply

    Защо сте се оставили цигани да ви управляват, превърнаха България в кочина, Ангела Меркел е виновна затова и още няколко човека…Защо допуснахте това изпростачване на населението, това чоплене на семки????????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!