«
»
FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: Земята на България е тема за национално съгласие

Корнелия Нинова: Земята на България е тема за национално съгласие
Лидерът на БСП кани всички лидери на парламентарно представени партии и предстои среща с президента Радев

БСП е против предложението да отпаднат  ограниченията за закупуване на земеделска земя. Земята е национално богатство на България. Тя е предназначена за производство на селскостопанска продукция. Предложението не гарантира нито в чии ръце ще попадне тя, нито че тя ще бъде използвана за производство. Трябва да защитим националния си интерес.

Българската земеделска земя е най-евтина в ЕС. Купувачът ще получава европейски субсидии и то на декар площ. Да си го представим на практика – идва един гражданин на друга държава, купува си земеделска земя, не е задължен да произвежда върху нея, декларира я и получава субсидия за нея. Той ще си защити интереса, но не е защитен интересът на България.


Редица други държави в ЕС имат ограничителни мерки и процедури за такова свободно закупуване на земеделска земя. Такова е положението в Унгария, Полша, Словакия, Словения и други. Ще поискам среща с председателите на другите парламентарни групи, ще представя нашите аргументи- защо това не трябва да се случва и ще потърся национално съгласие.

Земята на България, е тема за национално съгласие. Има възможности за действие. Предлагаме правителството да поиска отлагане на този въпрос. Всички евродепутати от всички парламентарни групи, като българи, да се обединят и заедно с колегите си от други държави в ЕС, които имат ограничения, да потърсят разговори в Брюксел, аргументите да се изложат.

Ако не се стигне до такова съгласие, не е толкова страшно да влезем в съдебен спор и България да си защити националния интерес в този спор. Експерти, с които разговаряхме тези дни, включително и в Европа, казват, че не е изключено дори да спечелим такова дело. В текста, който е записан, такова право е обвързано с елемент на правото на установяване.

Т.е. текстът дава възможности за аргументи, когато искаш да си защитиш националния интерес. Дори да не спечелим такова дело, в разговор с експерти, разбрахме, че редица държави са си плащали и си плащат глобите по дела, по които не са изпълнили текстовете, които трябва да се приложат в националното законодателство – Унгария, Гърция. Те казват, че за тях националният интерес струва повече от глобата. Моля, не приемайте това като антиевропейска позиция.

Да не отваряме пак темата, че БСП иска да извади България от Европа. Не, не искаме! Но като пълноправен член на ЕС, да си защитим националния интерес. Разбирам, че и някои от другите парламентарни партии са на такова мнение, като нашето. Да се опитаме поне по тази тема да се обединим.

В тази връзка и по други теми поисках официално и получих, до края на седмицата среща с президента Радев. На края на парламентарния сезон, бих искала да обсъдим, освен този въпрос, редица други – парламентарни и законодателни инициативи, негови инициативи, разговора за съдебната реформа, за единния орган.

БСП е против отпадане на класа за прослужено време

Традиционно и последователно, БСП е против отпадане на класа за прослужено време. Това ще доведе до намаляване на доходите на хората. Дори и сега той да се включи в заплатата, догодина тези заплати няма да растат и ще останат на замразеното състояние от сега. Разбира се,  трябва да се стимулират младите специалисти, защото човек с по-голям стаж взима и по-голяма заплата, заради класа, а млади и подготвени хора остават с по-малко заплащане.

Т.е. трябва да намерим формата, такива млади специалисти да бъдат стимулирани с допълнителни плащания, бонуси, с тримесечно материално стимулиране, за да не противопоставяме хората с повече професионален опит на младите, които са модерни и адекватни на съвременните условия на труд. Разговарях днес с двамата лидери на синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа” и другата седмица ще имаме среща и с двата синдиката.

Те имат същата позиция. Искаме да обсъдим тези позиции и като парламентарно представена партия да ги отстояваме в НС. По тази тема е изключително важно какво мислят ГЕРБ, като водеща партия в управляващото мнозинство. Защото и по тази важна тема, говорител стана Валери Симеонов.

Искаме да знаем, дали ГЕРБ споделят това предложение и ще го гласуват ли в пленарна зала? Или това е самоинициатива на г-н Симеонов? Той миналата седмица по друг повод каза, че премиерът Борисов не може да му нарежда какво да прави. ГЕРБ да се определят, заедно ли са в това и просто Валери Симеонов е говорител, или това е негова самоинициатива и имаме един истински премиер в лицето на Валери Симеонов, който предлага политики, и един скрит отзад Бойко Борисов, който изпълнява. Позицията на ГЕРБ да се чуе ясно по този въпрос.
Източник: bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!