«
»
FacebookGoogle+

Корнелия Нинова избухна за Борисов и Цветанов заради делата в Страсбург

Корнелия Нинова избухна за Борисов и Цветанов заради делата в Страсбург


Нинова: Питам премиера кога ще заведе дело срещу Борисов и Цветанов заради делата в Страсбург
ГЕРБ и БСП влязоха в пореден спор по време на дебатите по годишния доклад на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу Република България за 2017 г.

„Питам премиера кога ще заведе дело срещу Бойко Борисов за това, че заради него бяхме осъдени в Страсбург за 55 000 евро“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.


„Докладът, който гледаме днес, не е нито формален акт, нито поредният доклад. Този документ засяга основите на обществените ни отношения и един дълбок проблем на правовата държава. Има три проблема в доклада и по тази тема и едно решение.

Трите проблема са следните.
Първо, овластените от вас управляващи ви отнемат права. Тези, които вие сте овластили да управляват, ви отнемат права.

Вторият проблем, вие си плащате за това, защото след като ви отнемат права и ни осъдят в Страсбург, всеки един от вас плаща това обезщетение – този с минималната заплата, този със средната заплата и този, който живее на прага на бедността.

Третият проблем е, че тези управляващи остават безнаказани. Има едно решение и то е разписано отдавна в български закон. В този закон пише, че този, който е причинил вреда умишлено или груба небрежност на държавата и на гражданите чрез незаконосъобразни действия или бездействия при или по повод изпълнение на служебните му задължения, трябва да носи отговорност като плати от джоба си“, заяви още лидерът на БСП.

По думите ѝ, когато един политик или държавен служител погази правата на хората, но знае, че трябва да плати от джоба си, ще се замисли дали ще го направи.

„Г-н премиер питам ви, кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради това, че заради него бяхме осъдени по едно дело за 55 000 евро. Искаме да знаем кога ще има дело Бойко Борисов срещу Бойко Борисов. Или г-н Борисов, кога ще изпълните закона и кога ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за 6 дела, по които сме осъдени за 120 000 евро. Интересно ще е Борисов срещу Цветанов, но в името на народа, защото така пише в закона, а не защото имаме лични отношения към тези неща“, допълни Нинова.

„Бъдете смели и си пазете правата“, обърна се лидерът на БСП Корнелия Нинова към българите. Тя пое ангажимента, че ако БСП спечели изборите ще заведе искове срещу тези, които са отнели правата на българите.

„Обръщам се към българските граждани, бъдете смели и се борете за правата си. От нас имаме ангажимента да заведем искове срещу тези, които ви отнеха правата, заради което вие платихте, а те продължават да рушат устоите на републиката“, заяви се тя.

Изявлението й провокира ГЕРБ да отвърнат на удара. Пое го шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Явно от вчера сте в процес на бавна ескалация на разнообразни тези. Не ми стана ясно кой закон – виждате в доклада каква е разнообразността на делата, каза депутатът от ГЕРБ. И препоръча на Нинова първо да се заеме със собствените си дела.

„Когато осъдите себе си за Техноимпекс, тогава питайте Борисов кога ще съди себе си. Когато вие осъдите Овчаров за „Белене“ и за процедурата, която произведе, тогава питайте Борисов за Цветанов“, парира атаката Кирилов.

Корнелия Нинова веднага му отговори: „Г-н Кирилов основни неща от първи курс на Юридическия факултет на СУ ще ви кажа.
Първо, кой трябва да заведе тези искове и да плати парите? Учи се още в първи курс. Когато държавата плаща обезщетенията, тя завежда регресните искове. Конкретно в българските закони е записано, че това го прави министърът на финансите, по решение на Министерски съвет и по указание на Бойко Борисов. Така че Министерски съвет и Борисов да вземат решения, да възложат на министъра на финансите и той да заведе иск срещу Цветан Цветанов и Бойко Борисов“, каза още Нинова.

По думите ѝ всички други шикалкавения са приказки на вятъра и бягане от отговорност. Българското законодателство трябва да се спазва, а не да се заобикаля, категорична бе тя.

Спорът по конкретната тема се радикализира на тема „комунизъм-антикомунизъм“, а на тепиха излязоха бившият седесар Спас Гърневски и комунистът Александър Паунов, за да говорят отново за едните и другите престъпления.
Гърневски бе обвинен, че е писал за Альоша, а после искал да бута паметника, той пък отвърна със стих за 49-ия конгрес на БСП. И на червена кобила да се качите, пак ще падате от нея, обърна се той към Корнелия Нинова.

Точката сложи Явол Божанков от БСП, който заключи, че троловете от виртуалното пространство са се появили и в парламента.
„Доказахме, че троловете са сред нас. Моля Ви, когато видите трол на тази трибуна, моля, отнемете му думата“, обърна се към Караянчева соцдепутатът, визирайки Гърневски.

На финала на битката стана зам.правосъдният министър
Николай Проданов, който кротко се похвали с доклада и запита Крум Зарков какво толкова не му харесва 15-то място в ЕС по висящи жалби. Нелошо място е, жалбите намаляват, обобщи Николай Проданов.

Източник: epicenter.bg 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!