Корнелия Нинова: И застрахователите не приемат здравната реформа на ГЕРБ. Изненадващо ни подкрепиха за по-сериозна роля на държавата в сектора.

Корнелия Нинова: И застрахователите не приемат здравната реформа на ГЕРБ. Изненадващо ни подкрепиха за по-сериозна роля на държавата в сектора.
„Търсим реалистичен и работещ вариант за системата на здравеопазването, затова и се срещнахме със застрахователите“.

Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след среща с Асоциацията на Българските застрахователи. Тя добави, че предложената идея от министър Ананиев касае и тях .

Левицата иска да чуе и тяхното мнение. „Застрахователите оценяват сегашната система като неработеща и нуждаеща се от спешни промени. Това, което предлага правителството за тях, е невъзможно за изпълнение и е неприемливо“, каза още лидерът на левицата.

Тя каза още, че  застрахователите са поставили десетки въпроси . „Представителите на Асоциацията изненадващо ни подкрепиха за по-сериозна роля на държавата в сектора. Казаха, че е невъзможно с тази предвидена  задължителна здравна застраховка, в размер на 12 лв, да покрият рисковете, което се очаква от тях и че те не подкрепят такова предложение“, обясни Нинова.

Тя добави, че на срещата са обсъдени  предложенията на БСП за здравеопазването във „Визия за България“ и двете страни имат съвпадение по някои от тях. Нинова заяви, че е учудена от факта, че правителството тръгва да прави реформа в здравния сектор, без изобщо да я обсъди с организациите, които тя ще засегне. „Не можеш да направиш такава драстична крачка и да не поканиш тези организации. „- коментира Нинова.

Крум Зарков: Дори според застрахователите в здравеопазването не може всичко да е на пазарен принцип

„Застрахователите, като всички българи, споделят оценката на сегашната система като абсолютно неадекватна“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той подчерта, че левицата и представителите на Асоциацията на българските застрахователи са изразили еднакво разбиране по няколко въпроса. „Крайно време е истински да се остойностят медицинските дейности и да се знае- кое колко струва в здравеопазването, да се изгради стриктен механизъм за контрол.

Застрахователите ни обясниха, че от своята практика констатират неадекватността на контрола, който се оказва в тази система. Крайно време е да се осигури и публичността, което ще стане най-лесно с въвеждането на електронно досие“, поясни социалистът.

Крум Зарков подчерта, че застрахователите са обърнали внимание, че трябва да се овластят гражданите да търсят правата си, когато констатират, че с помощта на тяхната самоличност са се извършили най-различни медицински дейности, от които те не са се възползвали.

„В момента те нямат никакъв път да реагират в подобни ситуации и това трябва да се промени“, коментира той.

Крум Зарков подчерта, че всички тези неща са разписани във „Визия за България“ и ще бъдат изказани и по време на вота на недоверие. „Застрахователите, които са пазарно настроени, споделиха, че според тях в областта на здравеопазването не е възможно всичко да бъде оставено на пазарен принцип и че с публичните средства трябва да се борави по коренно различен начин.

Този пазар е асиметричен – от едната страна стои пациент, а от другата страна- големи интереси и държавата трябва да има основна роля е неговото регулиране и контрол“, заключи Крум Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!