Корнелия Нинова: Левите партии в Европа да водят спор с опонентите си, а не да влизат в съглашателство с тях

Корнелия Нинова: Левите партии в Европа да водят спор с опонентите си, а не да влизат в съглашателство с тях
„Важно е левите партии в Европа да се върнат на принципните си позиции, да водят спор с опонентите си, а не да влизат в съглашателство с тях.“

Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова по време на срещата си с лидери на младите социалисти от цяла Европа, която се провежда в София. Нинова посочи, че младите лидери са събрани в едни напрегнати времена, защото те ще трябва да определят пътя на Европа.

„Би трябвало и много откровено да си говорим за проблемите в Европа, за да можем да намерим и решението им.

Къде виждаме ние някои проблеми? Например- в различията в стандарта на живот между отделните държави – членки. Сигурно знаете, че средната работна заплата в България и тази в Германия и Франция е много различна. Равнището на здравеопазването също е такъв пример.

Някои десни европейски лидери потърсиха решение- като предложиха Европа да се развива на няколко скорости. Ние смятаме, че това не е правилно и ще увеличи проблемите и различията.

Смятаме, че правилният отговор е задълбочаване на кохезията и на кохезионната политика, и политиката за развитие. Това е много важен въпрос, особено след Брекзит и предвид бюджета за следващия период на Европа.

Затова и в приоритетите на председателството на България на Съвета на ЕС кохезията е изключително важен приоритет, в политиката на БСП също“, коментира лидерът на БСП пред младите лидери на Европа.

„Проблем е, че политическите елити са се откъснали от народите си. Расте пропастта между политическите елити и хората. Вместо решаване на реални проблеми, имаме увеличение на бюрокрацията и на чиновничеството.

Вместо решаване на реални проблеми, имаме търсене на лични облаги и политическа кариера. Смятам, че един от въпросите, които отблъскват хората от нас, политиците от традиционните партии, са големите коалиции между ляво и дясно“, заяви Нинова.

„Смятам, че това сливане между ляво и дясно обезличава партиите и ражда популистки националистически партии и движения.

В България на нас ни предлагаха да участваме в такава коалиция, но ние отказахме по принципни причини“, заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че ако е имало коалиция с ГЕРБ, БСП е нямало да може да изпълни политиките за хората.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!