Корнелия Нинова: За МВР, ДАНС, ДАР и НСО

Корнелия Нинова: За МВР,ДАНС, ДАР и НСО Стефан Пройнов


Вижте какво публикува на стената си в Фейсбук лидерката на ПГ на БСП Корнелия Нинова
Публикуваме целият текст без редакторска намеса :

На днешния ни семинар питахме експертите и предлагаме конкретни решения за национална сигурност.
Това е тема за обединение и съгласие, но е много важно на каква база ги търсим и предлагаме.
Дискусията се проведе с възможно най-високата експертиза в държавата – ген. Пламен Студенков- военно разузнаване; Владимир Манолов –бивш началник на НСО; Николай Радулов- бивш секретар на МВР; ген. Стефан Стефанов; Ангел Найденов – бивш министър на отбраната; Иван Иванов – бивш зам.-министър на отбраната, специлаисти, арабисти, международници.
От тази дискусия излизаме с конкретни предложения по тема национална сигурност.
Като първо – стратегически преглед на системата за сигурност, отбрана, МВР и служби – за настоящото състояние, а не работа на парче.

Трябва да се актуализира националната стратегия за сигурност- да стане до края на септември, защото през октомври, най-вероятно, ще премаме бюджета за 2018 г.
Тази национална стратегия не трябва да е просто един документ, без покритие, а да е обвързан с финансирането на националната сигурност догодина.
Оформено е общо мнение за отмяна на реформата „Бъчварорва“ в МВР и нов закон за МВР.
Има нужда от нов закон за отбраната и въоржаниете сили, нов закон за резерва, промяна в закона за вероизповеданията, с които да се забрани външното финансиране на религиозни общности. Ние не очакваме само от управляващите законодателни действия в тази посока.
Ние ще предложим и своите виждания по тази законодателна рамка, която съставихме, заедно с експертите днес.

Всички са единодушни, че в центъра на системата за сигурност трябва да се постави човекът.
Много се говори за недокомплект в двете министерства и в службите – в МВР, отбрана, ДАНС, ДАР и има доста спекулации покрай проведения Консултативен съвет при президента Радев. Ще решим тези противоречия и проблеми, ако спешно, заедно, актуализираме бюджета за 2017г. с тези суми, които са минимум необходими за 1 000 нови служители в МВР и 6 000- в Министерство на отбраната. По темата външна политика, в контекста на националната сигурност, ПГ на „БСП за България“ предлага да се направи нова стратегия за външна политика, с акцент възстановяване на присъствието на България в Близкия Изток и Северна Африка, включително с възстановяване на дипломатическите служби там.

Обсъдихме много интересна идея – Европейска служба за сигурност. От изказването на министъра на отбраната на Германия разбираме, че идеята, която Борисов лансира за обща армия, няма да стане. Но обсъдихме възможността за Европейска служба за сигурност, която да бъде оперативна, да дефинира общите заплахи, да планира, организира и координира превенцията и противодействието самостоятелно и с участието на отделни служби за сигурност на страните-членки на ЕС. Предложението е тази служба да има централа в Брюксел и регионални служби в държавите-членки и да съдържа следните дирекции: миграционна и защита границата на ЕС, антитерористична, борба срещу наркотрафика и контрабандата, оперативна, информационно-аналитична, административна, логистична и координационна.
Експертите ни представиха цял план как би изглеждала такава обща Европейска служба за сигурност, предвид общите заплахи, пред които сме изправени.
Работата на експертно ниво ще продължи. Всичко това обвързваме с предстоящата бюджетна процедура за 2018 г. и тригодишната прогнозна рамка, където е изключително важно- наличните средства по бюджета, но и нови, да бъдат разпределени така, че да гарантират най-необходимото по приоритети.
Недопустимо е политическият елит на България непрекъснато да увеличава средствата за собствената си охрана и сигурност в НСО и постоянно да пренебрегва сигурността на българските граждани.

Ние от bulpress.info публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!