«
»
FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: Между Конституцията на България и резолюцията за Истанбулска конвенция, избирам България

Корнелия Нинова: Между Конституцията на България и резолюцията за Истанбулска конвенция, избирам България
За пръв път едрият бизнес протестира не срещу властта, а срещу опозицията

„Същността на проблемите в Европа не е Истанбулската конвенция, а неравенствата, социалните въпроси, младежката заетост, безработицата, доходите, развитието на икономиката“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в ефира на Бтв.

Тя подчерта, че БСП номинира Сергей Станишев за президент на ПЕС и гласовете на българската делегация са твърдо за него. „Но има спорни въпроси, които не са от вчера и темите са две – Истанбулската конвенция и Пактът за миграция“, допълни тя. По нейните думи на Конгреса са приети няколко резолюции, които касаят тези два въпроса. Като пример посочи резолюцията за миграция – приема се решение и се призовава всяка държава да поеме солидарна отговорност, в противен случай да бъде финансово и икономически наказана.


„Да се улесни достъпът до убежище и да се разшири, чрез издаване на студентски, хуманитарни визи и такива за сезонна работа. Облекчава се този миграционен поток. Не приемаме тази позиция“, категорична е Нинова. Тя допълни, че в резолюцията за равенство на половете се призовава всички държави членки да подпишат, ратифицират и въведат във вътрешното си законодателство Истанбулската конвенция.

„По тази тема има решение в България. Бяхме пред избор – Конституцията и законите на страната, мнението на православната църква, традициите на християнското семейство или тази резолюция. Решението на Народното събрание на България да не се подписват двустранни споразумения за връщане на мигранти от Европа или другата резолюция. В тази ситуация избрах Конституцията и законите на България“, каза още лидерът на БСП. Тя попита от кога в България да спазваш Конституцията и законите на страната е национализъм и от кога да спазваш решенията на българския парламент е популизъм? „Има различни мнения, включително и в ПЕС. Не е вярно, че съм единственият лидер, който отсъства – Словакия, Чехия, Полша, също ги нямаше“, уточни тя.

Нинова обясни, че е взето решение представителите на БСП да не подкрепят резолюциите, но те не са гласували и са напуснали залата, заедно с други делегации. „Причината беше, че за първи път се предложи процедура всички резолюции да се гласуват заедно. Ние сме за резолюциите за социална политика, демокрация, развитие на Европа, но това трябваше да се гласува заедно с Пакта за миграция и Истанбулската конвенция. Гласуването не е със „за“, „против“ и „въздържал се“, а осем резолюции се гласуват анблок с бурни аплодисменти“, посочи председателят на БСП. Тя подчерта, че ще е лош знак за ПЕС, ако изключи БСП. „Не можеш да изключваш някого заради различно мнение“, категорична е Нинова.

Корнелия Нинова обясни и че кой ще е водач на листата на БСП за евроизборите ще се реши следващата година от органите на партията.

По повод предстоящия протест на Камарата на строителите с тежки машини, председателят на БСП коментира, че за първи път се случва едрият бизнес да протестира срещу опозицията, а не срещу управляващите. „Ако са спокойни за качеството на строителството  и всичко е наред, от какво се притесняват? В техен интерес е това да бъде доказано от независима европейска лаборатория“, подчерта Нинова. Тя обясни, че по време на срещата с тях им е казала, че ако БСП управлява, ще имат гаранция за ясни правила, никакъв рекет и натиск върху тях, равни възможности за всички фирми да участват в търгове, законност и ред, но от тях се иска качествено изпълнение на пътищата. „Те ни отговорят със стачка с тежки машини, защото искаме истината. Не се е случвало едрият бизнес да иска оставки на депутати и да заплашва, че няма да ги допусне до работа, за това, че искат да разберат истината“, каза още тя. Нинова припомни, че по сигнал на БСП от преди година, в прокуратурата има образувано досъдебно производство за строителство на пътища. „От прокуратурата официално е обявено, че този наш сигнал е обединен със сигнал от ОЛАФ. Защо не изкараха машините срещу ОЛАФ?“, попита Нинова. Тя е категорична, че бизнесът трябва да има спокойствие за работа. „Когато Борисов им спираше поръчките извън закон, защо не протестираха? Сега протестират, защото искаме проверка. Никой не набеждаваме. Има органи, които трябва да извършат проверката“, каза още Корнелия Нинова.

Във връзка с коментарите напоследък за това какви са отношенията на президента Радев с политическите сили, Нинова е категорична, че не трябва той да бъде оценяван по това какво мисли за БСП и ГЕРБ, а дали президентът Радев е верен на генерал Радев преди изборите.Тя припомни негови изказвания от кампанията: „Расте бедността в България, влошава се качеството на образование и здравеопазване. Огромна част от населението ни води мизерен живот. Изводът е ясен – България е в криза и на ценности, и на управление. В преследване на макрорамката и интересите на олигарсите се забрави най-важното – интересите на отделния български гражданин“. По нейните думи това звучи актуално и сега, въпреки че е казано преди две години. „Хората трябва да  оценяват президента по това дали изпълнява ангажиментите, които е поел към хората, като ген. Радев, а не по отношенията му към една или друга партия. Аз следя това и президентът Радев не е изневерил на една дума от ген. Радев Преди изборите. Той е последователен“, категорична е Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!