Корнелия Нинова: Ние държим на семейните ценности и децата си. Не ни натрапвайте Истанбулската конвенция и гей браковете. Ще има обратен ефект

Корнелия Нинова: Ние държим на семейните ценности и децата си. Не ни натрапвайте Истанбулската конвенция и гей браковете. Ще има обратен ефект
Други европейски лидери пазят интересите на народите си, нашите пазят неутралитет

„АЕЦ Белене трябва да се направи. Не става въпрос за строеж на каквото и да е, а на атомна централа, част от националната сигурност на страната. Не може държавата постоянно да се изтегля от най-важните си сектори на сигурност и да иска да успее“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на Дарик радио.

Тя подчерта, че всички инвеститори, които са заявили интерес, искат държавни гаранции, защото толкова години правителствата си сменят позициите по този проект, което води до несигурност у инвеститора.

По въпроса за модернизацията на армията Нинова заяви, че левицата е подкрепила проектите, които е внесъл министър Каракачанов, защото са изпълнили двете условия на БСП – да не се достига 2% от БВП и да се ангажира българската промишленост. „Не казваме нито от коя страна, нито кой тип самолет трябва да се купят. Нека кажат хората, които разбират, да предложат варианти, финансова обосновка, да минат през МС, да влезе в парламента и тогава вече да направим избор“, каза още тя.

По повод кандидатстването ни за чакалнята за Еврозоната Нинова подчерта, че  отвън мнението е, че не сме готови. „Корупцията в България е най-висока. Тази корупция вече е и трансгранична и засяга европейски средства на европейски данъкоплатци“, подчерта тя. По думите й трябва да се търсят съюзи и да се втвърдява тонът в защита на нашите интереси. „Споделям такова мнение и за това бях на среща с лидери на партии от Вишеградската четворка. Трябва да продължим да настояваме за влизане в Шенген. Както и за единни стандарти при храните“, категорична е Нинова.

По пакета „Мобилност“ Нинова заяви: „Трябва да спасим българския транспортен бранш. Пакетът „Макрон“ унищожава българския транспортен бранш и около 12 000 транспортни фирми. Затова застанахме в подкрепа на всички мерки този пакет да не бъде приет. По-конкурентоспособни сме в този бранш, затова искат да ни елиминират от европейския пазар“, коментира лидерът на БСП.

Нинова обясни, че проектобюджетът на ЕС за следващия програмен период  предвижда с 5% да се намалят парите за кохезия. По думите й обаче така ще се задълбочат различията. „Кохезионната политика в Европа не трябва да се намалява, а трябва поне да се запази същата“, заяви тя и поясни, че при определяне на парите за бъдещ период се вкарват нови критерии – демографска катастрофа и бедност. Тя подчерта, че въпреки, че сме най-бързо изчезващата нация и най-бедната в Европа, Италия, Испания и Гърция, които са с по-добри показатели, ще получат повече финансиране. „Къде е справедливостта и солидарността? Така ние ще изостанем още повече“, заяви тя. Председателят на левицата подчерта, че в селскостопанската политика намаляват средствата с 5%, а нашите земеделци взимат най-малко субсидии и продукцията ни е най-неконкурентоспособна, а на Литва, Латвия и Естония се увеличават с 13%.  Нинова посочи, че страните от Вишеградската четворка заедно с Хърватска, Румъния и Словения да подписали документ, че не искат да се намалява кохезията и земеделските  субсидии и са поканили и България.

„Правителството е отказало, защото сме председатели на Съвета на ЕС и трябва да сме неутрални. От какво си неутрален, от националния интерес на България ли? Кой председател е бил неутрален и не си е защитил националния интерес?“, попита тя.  Като друга важна тема, по която не сме защитили националния си интерес лидерът на БСП посочи и въпроса за миграцията, където  други лидери са заявили ясно позиции, а у нас  министър Радев казва: „Разглеждаме предложението на ЕК“.

По повод Истанбулската конвенция, решението на Европейския съд от онзи ден, гей браковете и осиновяванията от еднополови двойки, парада в София, Нинова заяви, че те са  част от процес, с който на българското общество се натрапва нещо неприемливо. „Българското общество е традиционно, християнско и държи на семейните ценности и този натиск ще има обратен ефект. Уважаваме всички, които са различни, нека бъдат такива, но нека не натрапват това“, призова тя. По думите и никой друг лидер не е излязъл да заяви своето конкретно мнение от страх да не разсърди някого, но трябва да се запази българското семейство и българските деца.

Корнелия Нинова подчерта, че БСП е внесла 31 законопроекта от началото на годината като алтернатива на управлението на ГЕРБ –  битката за качеството на храните, в образование, здравеопазването, икономиката. По повод на парламентарния контрол тя обясни, че председателят на НС злоупотребява с правата си и връща всички въпроси, отправени към премиера Борисов, с аргумента, че не са от неговата компетентност. „Оказва се, че българският премиер не е компетентен за нищо. Защо стои начело на държавата тогава?“, попита тя и коментира, че това е повод той да не идва в парламента и да не отговаря на въпрос, защото знае, че има много проблеми. По думите й той се крие от парламента. „Това отдавна не се е случвало – премиер да дойде в НС, да говори 2 минути абсолютни небивалици и да се измъкне през страничния вход, за да не отговаря на журналистически въпроси“, подчерта тя.

„Искаме оставката на този кабинет и предсрочни избори. Голяма коалиция между БСП и ГЕРБ не може да има. Ако има оставка на правителството, отиваме на избори. Там ще се види какво иска народът, стига да не са като тези в Галиче“, заключи Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!