«
»
FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: Около 2.5 млн. българи бяха излъгани от ГЕРБ и ОП

Корнелия Нинова: Около 2.5 млн. българи бяха излъгани от ГЕРБ и ОП
БСП ще бъде последователна към хората и категорична алтернатива

Народното събрание избра правителство и то обяви своите управленски приоритети. Правителство „Борисов-1“ беше избрано през юли 2009 година със 162 гласа „за“ и 77 „против”.

„Борисов-2“, избрано през ноември 2014 г. със 136 гласа „за” и 97 „против”. Кабинет „Борисов-3“, избран през май 2017 със 133 гласа „за” и 100 „против”. Тези числа показват, че въпреки подаваните оставки и отново спечелване на изборите парламентарната подкрепа за политиките на ГЕРБ намалява, а вотът „против” се увеличава.


Сериозната отлика на сегашния кабинет, спрямо предходните, е включването на националистически партии в състава му. Бих искала да припомня, че когато „Атака“ подкрепяше отделни решения на правителство на БСП, но без да е включена в състава му, това беше представено от партия ГЕРБ в България и Европа като огромен проблем и отстъпление от демократични принципи.

В предизборната кампания за парламентарни избори през 2017 г., представители на ЕНП – политическото семейство на ГЕРБ, определиха БСП като популистка партия и призоваха българските граждани да не ни допускат във властта.

Защитата на българското производство и отказа да подкрепим споразумението с Канада – СЕТА, беше определено като антиевропейска политика. ГЕРБ умело използваха този момент и внушиха, че БСП ще отклони България от европейския й път. Днес те официално си партнират с партии, които призоваваха за излизане от ЕС и НАТО, за изгонване на чуждестранните инвеститори, за прекратяване съществуването на бази на НАТО в България и днес ЕНП приема това безрезервно.

Тези двойни стандарти показват само едно – не са важни принципите на демокрация и европейските ценности, важна е единствено властта. Но може би най-важно е, че двете партии – ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се отказаха от предизборните си обещания.няма друго правителство, което толкова бързо – по-малко от месец след изборите, да е подменило вота на българските граждани, които са гласували за тях. По най-наболелите въпроси – бедност и доходи:

ОП се отказаха от най-важното обещание – минимална пенсия 300 лева и преизчисляване на всички пенсии. Т.е. 2 милиона и 200 хиляди души останаха излъгани. Корупция и престъпност – нелогично съдебната реформа се приши към Министерство на външните работи, може би защото управляващите гледат на нея като на ПР пред външните ни партньори, а не като усилие за справедливост спрямо българските граждани. И ГЕРБ, и ОП се отказаха от предизборното обещание във всяко населено място да има полицай и съставът на МВР да се увеличи с 1000 души, което се очакваше с нетърпение от всички служители. В петък министърът на вътрешните работи обяви, че това няма да се случи. Т.е. излъгаха приблизително 40 000 служители в МВР, че ще ги подкрепят с нов състав и хората, живеещи в над 5 000 населени места, изложени ежедневно на посегателства срещу тях и имуществото им.

Национална сигурност – И ГЕРБ, и ОП се отказаха от увеличаване състава на Министерство на отбраната с 6 000 души и подсилване охраната на границите. Т.е. излъгаха служителите на Министерство на отбраната, че ще подсилят работата с нови екипи и онези българи, които са ги подкрепили и заради това.

Демография – ОП се отметнаха от искането си за министерство по демографската криза, но по-интересно е, че ГЕРБ се отказаха да изпълнят ангажимента държавата да осигури всички процедури инвитро на двойки с репродуктивни проблеми. Т.е. и тези семейства бяха подведени. Още по-интересно е обаче, че правителството припозна мярка, предложена от нас в предизборната кампания и определена от тях тогава като популистка и невъзможна – става въпрос за безлихвени кредити на млади семейства. Ако го изпълнят би било чудесно, но се съмнявам. И така по груби сметки около 2,5 милиона българи бяха подведени от предизборни обещания и излъгани със следизборни действия от ГЕРБ и патриотите.

Какво обаче има в програмата на правителството: вместо парите от саниране, както обещаха ОП, да отидат за пенсии, това не само няма да се случи, но парите за саниране ще се увеличат. Този път за сметка обаче на хората, които трябва да го съфинансират със собствени средства.това е огромна несправедливост и разделение. Едни български граждани получиха саниране, без да плащат за това, други сега ще го получат, ако си платят. А трета, в малките населени места – никога няма да го получат. А средствата за саниране, извън европейските, идват от данъците, платени от всички българи. Всичко това се прави на фона на проверка от Прокуратурата, проверка на Европейската банка за развитие и заключение в доклад на служебния кабинет за нарушения в процедурите по саниране, завишени цени и нагласени договори.

Другият приоритет е строителството на магистрали. Мнозинството отказа НС да създаде комисия за разглеждане сигналите за злоупотреби и лошо качество на строителството, въпреки изнесените факти за нарушения и съмнения за корупция и започналата прокурорска проверка. Т.е. там, където има прокурорски проверки, проверка от европейски институции, съмнения за корупция, правителството „Борисов-3″ отказва да преразгледа позицията си и увеличава финансирането и усилията си в тези политики.

Приоритетите образование и здравеопазване на ГЕРБ и ОП се видоизмениха неузнаваемо до закон за вечните концесии (извън задължителната европейска директива) и закон за удължаване срока за строителство върху земеделски земи, променили своето предназначение.

Някак странно изглеждат първите крачки на мнозинството в законодателната дейност на фона на предизборните речи на ОП за прекратяване на концесиите, изгонване на инвеститорите и връщане на националното богатство в ръцете на народа. На 25 март – прекратяване на всички грабителски концесии. На 27 март – удължаване срока на концесиите и превръщането им дефакто във вечни. Катарзис в името на народа или в името на властта и нейната употреба за лични цели. Това отстъпление беше завоалирано със спиране на приватизацията. Коя приватизация? На останалите 2% държавна собственост ли? Внушението „понеже сме отговорни към държавната собственост, спираме приватизацията” трябваше да скрие истинските им действия за отдаване на вечна концесия на природни богатства. Още едно действия на партия ГЕРБ е показателно за този стил на двойственост в политиката им – внесеното предложение за проведения референдум с 240 мажоритарно избрани депутати и 1 лев субсидия за партиите. На въпрос защо го правите, като знаете рисковете за държавното устройство и представителната власт – отговорът е: защото знаем, че няма да мине. Значи целта е да се хвърли прах в очите на хората, но не и да се реализира волята на 2 милиона души. И още един аргумент в тази посока – защо това предложение се прави от отделни депутати, а не го внесе правителството – защото ще се разпадне, преди да е заработило. ОП не биха го подкрепили, тъй като ще останат извън парламента. Значи едните го внасят, защото знаят, че няма да стане, а другите не го подкрепят, защото ще изпаднат от властта. Чудесна симбиоза от „принципност” и „грижа” за народния вот.

Има обаче една тема, по която всички се съгласихме за общи действия – бъдещето ни като пълноправен член на ЕС и председателството ни на Съвета на ЕС. Ние даваме подкрепата си за този приоритет, при условие, че тези въпроси се обсъждат предварително и решават в Народно събрание. Г-н Борисов се съгласи на това условие. Оказа се обаче, че това е само красиво намерение. Без дискусия в парламента, дори без информация в Народното събрание на парламентарна България, правителството „Борисов 3” определи българския еврокомисар. Заради игрите с подмяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева загубихме важен ресор „Финанси” и получаваме дигитализация. Това е добър пример за „уважение” към институциите на България – в случая парламента, но и за разминаване между думи и дела на премиера Борисов. На думи той търси национално съгласие и е обединител, а на действия – парламентът няма никакво значение в парламентарната република и принципът е: аз решавам – вие изпълнявате. Т.е. „преоблякъл се Илия пак в тия”.

Два пъти да правиш едни и същи грешки в политиките. Два пъти да ги правиш с едни и същи кадри, два пъти народът да те сваля от власт и да смяташ, че третият път по същия начин ще има различен резултат е липса на всякаква прозорливост.

Поради коренно различните ни идеи за развитието на България, поради всички тези отстъпления от предизборни ангажименти, подмяна на идентичност на цели партии в управляващото мнозинство, разрушаване на основни принципи за разделение и контрол на властите в парламентарната република, БСП за България е опозиция и алтернатива.

Благодаря ви за отговорното към 1 милион българи решение, което Националният съвет взе на заседание на 31.03.2017г. да бъдем опозиция, да бъдем последователни, да не предаваме онези близо един милион българи, които ни определиха като алтернатива. Първите действия на парламентарната ни група, в изпълнение на решенията на Националния съвет, показват тази алтернатива. ГЕРБ и ОП и ние, като опозиция, внесохме първите си закони. Те – закон за концесиите, ние – закон за преизчисляване на всички пенсии. Те – закон за земеделски земи за удължаване срока на строителството по Черноморието, ние – промени в ГПК, които спират злоупотребите от частните съдебни изпълнители и защитават правата и имуществото на гражданите. Внесохме решение за комисия, която да отстрани проблемите с неизплатени заплати и осигуровки и нарушаване трудовите права на работещите. Ще внесем закона за храните в защита на българския производител, закона за възрастните хора, закона за държавните и общински предприятия, закон за младежта, социален пакет за компенсиране на енергийно слабите от увеличението на цените, промени в закона за образованието. Заявихме, че представляваме работещите, че ще защитим гражданите от монополите, че ще направим всичко по силите си да се увеличат доходите им и го правим. Нашите обещания стават реални действия за разлика от политическите ни опоненти, чиито предизборни ангажименти се оказаха красиви думи, забравени на другия ден след изборите. Предлагам ви да обсъдим внесеното от тях предложение за референдума, макар и да не е задължителен, той показва желание у мнозина сънародници за промяна. Ние, Националният съвет, имаме своя позиция и тя е:

Решение на НС от 6.11.2016г. Подкрепя въвеждането на смесена избирателна система с мажоритарен избор. Предлага на държавните институции, научни и обществени организации, на специалисти, да се включат в обсъждането и разработването на проект за такава избирателна система. Трето, призовава политически сили за разумно отношение при промяната на избирателната и политически системи, за отговорно отношение към нашата държава. Четвърто, призовава българските граждани да разглеждат промяната на избирателната система като част от промяната на политическата система , като възмоножност за утвърждаване и разширяване на демокрацията. И пето – парламентарната група на „БСП лява България“ да внесе в НС декларация, основана на тази позиция и да потърси подкрепа от други парламентарни групи.

Декларацията е внесена в НС, но не е приета. Предлагам да вземем решения да възложим на ИБ и на ПГ да изготвят и внесат в Националния съвет предложение за смесена мажоритарна пропорционална система.

Що се отнася до задачите пред партията:

–      Изцяло работата досега беше подчинена на подготовката  и провеждането на двата национални вота. Това до известна степен наруши работата на комисиите и съветите към НС, макар че съветите работеха по предизборната платформа. Сега работата им е да предложат експертни предложения и предложения за политики, които да се осъществяват чрез органите на партията и дейността на ПГ.

–      Считаме, че е необходимо да се активизира дейността на хоризонталните структури и те излязат със свои инициативи – МО, ветерани, жени – социалистки – да представят своя план за работа до края на годината.

–      Стартират срещи с областните съвети и общините – преминахме две тежки кампании. БСП е заявила, че ще бъде твърда опозиция на управляващите в НС и това трябва да се случва и по места. Ще направим анализ на поведението на представителите на БСП в местната власт като опозиция в местните парламенти.

–      Очакваме от всички по-горе посочени съвети, комисии, хоризонтални структури, да бъдат предложени общонационални инициативи, които да бъдат защитавани и реализирани от партията в следващ период.

–      Народните представители да организират приемни дни и заедно с общинските съветници да дават пресконференции по места за актуални проблеми и въпроси.

–      Срещи с неправителствени структури, които ни подкрепиха на изборите и обсъждане техните инициативи и разширяване на кръга с гражданския сектор.

–      Обучение на новите народни представители, новите общински председатели, съветници, кандидати за кметове и общински съветници.

Основната ни задача е да сме активна, ясна и аргументирана опозиция. Последователни към хората, които ни подкрепиха и категорична алтернатива. Един милион българи са с нас. Вероятно и други разочаровани от предателството на патриотите и ГЕРБ ще потърсят друг избор. Да направим всичко по силите си с работата си да ги убедим, че ние сме този избор.
Източник: bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...
Стани член на БСП

12 comments

 1. yeezy boost 350 Reply

  I truly wanted to make a remark to be able to express gratitude to you for all the fabulous points you are giving out here. My extended internet research has finally been paid with good quality know-how to go over with my neighbours. I would express that we website visitors are unequivocally endowed to dwell in a good website with very many wonderful people with helpful advice. I feel quite privileged to have used your website and look forward to plenty of more thrilling times reading here. Thanks once again for a lot of things.

 2. cheap jordans Reply

  I wanted to put you the little observation to say thanks a lot again regarding the exceptional concepts you’ve shown on this site. It has been quite strangely generous with you to make freely exactly what a lot of folks might have offered as an e book to end up making some cash for their own end, and in particular given that you might have tried it in case you wanted. The basics additionally served to become a fantastic way to be certain that some people have the identical desire really like my own to find out whole lot more regarding this condition. I think there are many more enjoyable situations up front for individuals that looked at your blog.

 3. adidas yeezy boost Reply

  Aw, this was a really nice post. In concept I would like to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make an excellent article?but what can I say?I procrastinate alot and not at all appear to get one thing done.

 4. adidas ultra boost Reply

  I and my pals were actually following the nice helpful tips from your web blog and so quickly got a terrible suspicion I never expressed respect to the web site owner for those strategies. All the young men ended up for this reason warmed to read through all of them and have now absolutely been taking advantage of these things. Appreciation for getting considerably helpful and also for choosing varieties of awesome areas millions of individuals are really eager to discover. Our own honest apologies for not expressing gratitude to earlier.

 5. adidas ultra Reply

  My wife and i ended up being really happy that Jordan managed to conclude his preliminary research through your ideas he made through your web site. It is now and again perplexing to simply choose to be making a gift of procedures men and women might have been making money from. Therefore we realize we have you to give thanks to for that. These explanations you’ve made, the straightforward website navigation, the relationships you help promote – it’s all terrific, and it’s really facilitating our son and the family consider that that concept is satisfying, and that is extremely indispensable. Thanks for all the pieces!

 6. chrome hearts online Reply

  I am just writing to let you be aware of what a fantastic encounter my friend’s girl experienced visiting your site. She picked up so many details, with the inclusion of what it’s like to possess a great teaching mood to have other folks just learn about chosen complex topics. You actually surpassed readers’ desires. I appreciate you for giving those insightful, healthy, explanatory and also unique tips about your topic to Mary.

 7. yeezy boost 350 Reply

  I as well as my guys have been going through the nice tips and tricks on your web page and so unexpectedly got an awful suspicion I had not thanked the website owner for those tips. All of the boys were as a result glad to learn all of them and have in effect actually been taking advantage of them. Appreciation for truly being well helpful and also for pick out these kinds of extraordinary things most people are really needing to know about. Our own sincere regret for not saying thanks to you sooner.

 8. michael kors outlet Reply

  I simply needed to appreciate you yet again. I do not know what I would have worked on in the absence of the entire information shown by you about such a field. It had become a distressing difficulty in my circumstances, nevertheless observing this well-written style you solved it made me to cry with delight. Extremely grateful for your support and thus wish you comprehend what a powerful job you were accomplishing instructing others thru your web page. Most probably you have never encountered all of us.

 9. vibram fivefingers Reply

  I as well as my buddies ended up taking note of the great solutions located on your web blog and at once developed a horrible suspicion I never thanked the web blog owner for those strategies. All of the guys are already so passionate to learn them and already have simply been tapping into them. Appreciate your being indeed thoughtful and for settling on certain outstanding topics millions of individuals are really eager to be aware of. Our own honest apologies for not saying thanks to you sooner.

 10. yeezy boost 350 v2 Reply

  I as well as my guys were actually following the best recommendations on your web page then then got an awful feeling I never expressed respect to the web site owner for them. The people were for this reason thrilled to study all of them and have now simply been using those things. We appreciate you simply being considerably accommodating and for making a choice on such essential ideas most people are really needing to discover. Our own honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 11. adidas tubular Reply

  You need to participate in a contest for top-of-the-line blogs on the web. I will recommend this web site!

 12. arizona cardinals jerseys Reply

  Needed to write you that very little remark to thank you again for the remarkable suggestions you’ve shared at this time. It was certainly surprisingly generous of people like you to provide extensively all a lot of people would’ve advertised for an e-book in order to make some cash for their own end, even more so considering that you might have done it if you considered necessary. The points additionally served to become a fantastic way to fully grasp someone else have the identical desire just as mine to see a little more regarding this issue. I’m sure there are a lot more pleasant instances up front for those who look over your website.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!