FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: От БСП сигнализирахме 17 пъти за водата и 47 пъти за боклука, но никой не ни чу

Корнелия Нинова: Наказвате изрядните работници, защото сте безсилни да спрете злоупотребите
Абсолютен приоритет за нас са чистите въздух, вода, земя и храна

„С вота на недоверие към правителството на Борисов поставяме  за пореден път остро въпросите за чистия въздух, чистата вода и българската земя. От 2017 до  края на 2019г 17 пъти сме поставяли в парламента темата за водата в Перник и  47 пъти за вноса, преработването и изгарянето на боклуци на територията на цялата страна, но  никой не ни чу. Предлагали сме и решения  по отношение  на язовирите и на водопреносната мрежа”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНР. Тя обясни, че левицата ще внесе отново законодателни предложения и се надява този път да има разум и те да бъдат приети.

„Подготвяме законопроект, с който да се забрани внос на битови боклуци и болнични отпадъци от трети страни, извън ЕС, в България, защото в момента  сме един разграден двор. Правителството на Борисов превърна България в сметище за тези 10 години на управление. Почти през ден се появява информация за нова нерегламентирана площадка за боклуци. Имаме отговор от министъра на околната среда и водите, че за  пет години от трети страни, извън ЕС, са внесени 734 хиляди тона боклуци“, припомни Нинова.


Тя подчерта, че за 10 години цената на водата е увеличена 3 пъти :  „2009 г. беше средно 1лв. за кубик, сега е 3лв. и продължава да расте, уж с цел инвестиции, но за тези 10 години е сменена 0,5 % от водопреносната мрежа и над 60 % от водата изтича. Безхаберие, некомпетентност и корупция водят до това състояние.Трябва да се носи политическа отговорност, каквато е вотът на недоверие, както  и наказателна отговорност,  за да се види кой е допуснал това.“

Нинова бе категорична, че бягството от отговорност няма да  спаси ГЕРБ  от фактите : „В тези 17 пъти, когато сме поставяли въпроса за водата в Перник, имаме много ясни отговори от министрите, които казват, че язовирите са  публично-държавна собственост и се управляват от министерството. От тези отговори става ясно, че министърът на околната среда и водите разписва всеки месец колко вода да се оттича от язовира”.  Тя допълни, че в тези отговори става ясно, че в язовир „Студена” са инвестирани 32 млн. за подводен ремонт  и че през август 2019г. е подписан договор за изграждане на ВИК инфраструктура за  106 млн.лв за промяна на водопреносната мрежа. „Въпросът е какъв е резултатът?  Виждаме го – никакъв. Водопреносната мрежа  тече като лейка. Къде са парите от тези два ремонта е въпрос на прокуратурата. ВИК операторът в Перник е предупредил за това състояние още през април тази година. Въпросът е защо не са взети мерки- от безхаберие, от некомпетентност, от прикриване на злоупотреби?”, попита Корнелия Нинова.

„Бягането и прехвърлянето на  отговорност е типично в стила на управлението на ГЕРБ, винаги някой друг е виновен. Не можеш 10 години да управляваш, да държиш законодателната власт в парламента, да имаш пълната изпълнителна власт, областните управители да са на ГЕРБ и да кажеш, че е виновен някой друг. В годините назад постоянно се сменят министри,  областни управители, които горят като бушони. Нищо не се променя, политиката продължава. Отговорността  е  една единствена – човекът, който назначава, контролира и управлява тези хора е министър- председателят. Трябва да се смени моделът, но докато това правителство е на власт, няма да има промяна”, каза Нинова.

Тя цитира данни на изследвания, които  показват, че последните години са по- дъждовни от предишни : „Истинската причина за водната криза  е, че над 60% от водата на България изтича. Това е едно от най-големите богатства на България и изтича пред очите ни заради безхаберие, некомпетентност и корупция”.

„БСП е била активна и последователна по тези теми и 3 години сме предупреждавали и предлагали инициативи. Нашата работа е да стоим до хората, които са пострадали и да защитаваме  техните права. Ние ще продължим да поставяме проблемите и да предлагаме алтернатива”, заяви лидерът на БСП.

„Абсолютен приоритет на БСП остава чистата вода, чистият въздух, чистата земя и храна – това е здраве”, завърши Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!