Корнелия Нинова: Подкрепяме декларацията на Вишеградската четворка от Будапеща

Корнелия Нинова: Подкрепяме декларацията на Вишеградската четворка от Будапеща
Лидерът на БСП е в Словашкия парламент, където участва в среща на лидери на партии от държавите от Вишеградската четворка по покана на Роберт Фицо-лидер на СМЕР-Социална демокрация, управляващата партия в Словакия

Благодаря на Роберт Фицо за поканата да участвам в тази среща. Ние за пръв път сме включени в такъв формат- партиите от четирите държави от Вишеградската четворка и БСП. Това е пътят да се търсят съмишленици за защита на интересите на по-малките държави и на нашите народи.

По въпроса, за който сте ни поканили- бюджета 2021-2027 и политиката на сближаване между различните държави членки, ние нямаме различия с вас. Подкрепяме декларацията на Вишеградската четворка от 02.02.2018г, приета в Будапеща.

Ако ние управлявахме в България, бихме я подписали, защото тя напълно отговаря на принципа на създаване на Европейския съюз за солидарност и на българския национален интерес. Съжалявам,че българското правителство ви е отказало с аргумент, че като председател на Съвета на ЕС няма право на национална позиция.

Този аргумент не е верен. Да си председател на Съвета не означава да се откажеш от национален суверинитет. Ние ви подкрепяме, защото намаляването на средствата за сближаване между по-слабо развитите и по-бързо развиващите се държави, ще задълбочи различията в Европа. А намаляването на парите за общата селскостопанска политика ще засегне болезнено българските земеделски производители. Нашите земеделци и сега получават по-малко от тези в Германия и Франция.

Нашата продукция не е конкурентоспособна. Ако ни орежат още от тези средства, българското производство ще бъде ликвидирано. Тук българският национален интерес съвпада с този- на вашите четири държави и е хубаво да се подкрепяме, за да защитим икономиките и хората си.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!