Корнелия Нинова: За пореден път правителството демонстрира безпомощност и хаос

Корнелия Нинова: За пореден път правителството демонстрира безпомощност и хаос
Лидерът на левицата Корнелия Нинова с шест предложения за предотвратяване на бъдещи наводнения

„205 броя язовири на територията на цялата страна са с най-висока степен на неизправности, същевременно представляват опасност за населението.

Това е написала прокуратурата в доклад до правителството през 2017 г. Разполагам с него и мога да ви го предоставя”. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова в родното си село Крушовица.  Тя добавя, че в него се констатира, че положението се е влошило и броят им се е увеличил спрямо проверката им от 2015г.

Днес за пореден път правителството демонстрира на своето заседание безпомощност и хаос. Не знаят кой е виновен, не знаят откъде да започнат. Днес ще дадат 3 млн. лева на община Хайредин, защото тук е бедствено, утре – другаде. Това не е държавност, това не са институции. Четири години минаха от наводнението в Мизия. Пълно безхаберие. Не направиха нищо, освен глупост след глупост. Четири години им предлагаме решения – не, та не. Чуйте поне сега разумни предложения.

1. ГЕРБ прехвърлиха отговорността от държавата на общините, но не им осигуриха средства за ремонти и поддръжка. Решение – спешна актуализация на общинските бюджети със средства за това, но не само там, където е бедствено, а на всички, превантивно.

2. Прехвърлиха и отговорността за почистване на коритата на реките. Решение – средства за това и драконовски мерки за контрол на кметовете дали са го направили.

3. Преглед на всички язовири и водоеми, дадени на концесия на частни лица. Който не ги поддържа в техническа изправност, а само си гледа печалбата, веднага да му се прекрати концесията.

4. ГЕРБ приеха изменения в законите, с които създадоха съвет от девет министерства и сдружението на общините, които да управляват процесите. Вижда се години по-късно, че това води само до хаос и прехвърляне на отговорност от един на друг, дори днес премиерът не знае какво да прави-кметове ли, хидроинженери ли, министри ли да ангажира. Решението е – отмяна на този текст в закон и създаване на единен държавен орган, който да отговаря за това.

5. Разкриване на виновниците за случилите се дотук наводнения-съдебен процес и отговорност.

6. Спрете да се оправдавате с дъжда, обществените поръчки и всичко останало. Трябва здрава ръка и държавност.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!