FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: Правителството поискало ли е гаранции от ЕК за Турски поток

Корнелия Нинова: Правителството поискало ли е гаранции от ЕК за Турски поток
„Оценяваме много високо и положително визитата на руския премиер Дмитрий Медведев.

Това е стъпка за диалог и подобряване на отношенията между нашите две страни. От нея, обаче, няма конкретни резултати за България и стратегическите ни енергийни проекти“.

Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя припомни, че позицията на БСП по енергийните проекти, които бяха основната тема при посещението, винаги е била ясна. „България има нужда от тях и от АЕЦ „Белене“, и от Южен поток.


Подкрепихме и преминаването на „Турски поток“ през България“, каза още лидерът на левицата. Нинова коментира, че е добре, че премиерът Борисов е претърпял развитие по тези теми и от първоначалната оценка за „гьол“, вече оценява  АЕЦ „Белене“ като стратегически важен обект за България.

Тя добави, че от спирането на „Южен поток“ той стигна до необходимост от преминаване на трасето на „Турски поток“ през България. „Правителствата на Борисов загубиха много време и възможности за България през тези години. От срещата между двамата премиери стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта „Турски поток“ през България, докато не получи гаранции от ЕК. Затова имаме въпроси към правителството на България“, каза още лидерът на социалистите. Нинова попита- поискал ли е кабинетът такива гаранции?

Ако да- получил ли ги е, ако не е- защо не го е направил? „Какви стъпки ще предприеме кабинетът оттук нататък да получим такива гаранции от ЕК, за да може да стартира целият процес? Ако не направи нещо, би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, предизборен ПР преди европейските избори и нищо конкретно – като подписано споразумение и договорки между двете страни“, коментира още Корнелия Нинова.

Тя заяви, че оттук нататък на ход е премиерът Борисов. „ЕС се управлява от неговите партньори, затова искаме той да отправи към ЕК питане за гаранции и да ги получи в интерес на България“, подчерта председателят на БСП.

Корнелия Нинова посочи, че левицата е дала подкрепата и положителното си мнение и за газовия хъб „Балкан“ и обяви, че вече е изтекла информация, че г-н Алексей Милер е заявил, че „Газпром“ не планира да участва в проекта газов хъб „Балкан“ в България.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!