Корнелия Нинова прие срещи с Каракачанов и Симеонов, ако разговорите се водят публично

Корнелия Нинова прие срещи с Каракачанов и Симеонов, ако разговорите се водят публично
Намалението на депутатските заплати е въпрос на справедливост, солидарност и законност

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи пред БНТ, че военният министър Красимир Каракачанов и вицепремиерът Валери Симеонов са потърсили среща с нея. Председателят на левицата е приела поканата и срещата с Каракачанов ще бъде на 8 май, но Нинова е поставила условие тя да е публична. Валери Симеонов е предложил среща на Корнелия Нинова за политики и конкретни решения. Тя е приела и това предложение под условие – разговорът да е публичен.

„Бедността в България е проблем на народа, който и да управлява. Този проблем трябва да се решава с последователност в  политиката. Това се отнася и за демографската катастрофа, здравеопазването и образованието. Тези проблеми изискват последователна политика и визия за години напред – как тя да бъде постигната.”  Това каза още пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че БСП е алтернатива на сегашното управление, което не чува политиките на опозицията. „Внесохме 31 законопроекта, които струват общо 1,5 млрд.лв. и които щяха да променят много животи-  а именно помощ за ученици и млади семейства да взимат кредити при по-ниски лихви, преизчисляване на пенсиите. Нямаше да се провали бюджетът с тези пари, защото правителството на Борисов изхарчи през миналата година същата сума, извън бюджета, но никой не знае за какво”, обясни Нинова и добави, че тази политика е била представена в Народното събрание. По отношение на предложението на левицата да бъдат намалени  заплатите на депутатите, Нинова обясни:

„Това е въпрос на справедливост, солидарност и законност. По закони всички сме равни, но политическият елит, според заплатите, сме малко по-равни. МРЗ расте с 50 лева, средната заплата със 100 лв, а депутатската с 550 лв.” Нинова гарантира, че ако БСП е на власт, това ще е първото нещо, което ще бъде направено- с нов правилник в парламента, със справедливо заплащане.

Корнелия Нинова обясни, че когато говори за корупция, има предвид управляващите. „Корупция се ражда там, където се разпределят обществени поръчки, бюджети, средства, а това се случва при управляващата партия или мнозинство. Тя добави, че не вярва, че новият антикорупционен орган се бори с корупцията. „Няма как- тези, които управляват, независимо от коя партия са, да избират тези, които ще ги проверяват, след като им плащат и заплатите”, уточни тя.

Попитана, къде е проблемът при свободата на словото, Корнелия Нинова беше категорична, че отговорността за него е обща – на политици, управляващи, опозиция и на журналисти.

За изказването на президента, че има поле за нови партии, тя заяви, че не това я плаши, а как  се държат системните партии: „Нова партия сигурно ще се появи. Появиха се в Европа. Има очаквания. Притесняват ме системните партии, които не разбират проблема – че ако не се променят политиките и отношението към хората, се самоубиваме. Хората не ни харесват, отричат ни и искат нещо ново. Партиите са се запънали и не искат да направят промяната, така че хората да ги припознаят. Страховете ми са по-скоро към традиционните партии, които не искат  да се откажат от благини, привилегии, двойнствен стандарт на политика и задкулисие, от обещанието към хората преди изборите и реалната реализация след това.” Нинова добави, че е БСП е имала възможност да управлява заедно с ГЕРБ, защото е имала предложение в началото на това Народно събрание.

„Имахме избор- или влизаме в това управление и се възползваме от тези благини и забравяме за всичко, което сме обещали преди изборите, или оставаме опозиция и търсим алтернатива. Защото това сме казали на хората. Знаем, че ще е трудно. Предпочитаме да променим политиката – не до изборите да сме с хората и след това сме за себе си и за властта”, отсече председателят на БСП.

Корнелия Нинова даде оценка и за управлението на правителството на Борисов, като цитира изречение на премиера в интервю пред Нова тв: „Помолен да каже едно нещо, за което съжалява за тази една година, вместо да каже, че съжалява, че сме бедни, или че онази жена с дете с физически увреждания напусна България, той каза – съжалявам, че не подписахме Истанбулската конвенция. Това казва всичко. Не се съжалява за големите пропуски и грешки, а съжалява, че не е въвел третия пол, различен от мъж и жена. Това е всичко за това управление.”

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!