Корнелия Нинова: Проектът „Макрон” е антиевропейски и нанася тежък удар върху българската икономика

Корнелия Нинова: Проектът „Макрон” е антиевропейски и нанася тежък удар върху българската икономика
Ще гласуваме против решението за закупуване не нов боен самолет

„За нас проектът „Макрон” е антиевропейски, защото погазва основен принцип на Европейския съюз за свободно движение на хора и стоки. Той разделя Европа на малки и големи държави, на Изток и Запад, на център и периферия”, това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция на „Позитано” 20.

По думите й това е тежък удар върху икономиката на България, означава унищожаване на транпортния бранш и загуба на работни места. „Смятаме, че правителството на Бойко Борисов проспа възможността да защити българския национален интерес и обрече българските транпортни фирми.

Като председател на Съвета на Европейския съюз, когато имахме по-големи възможности, докато се прегръщаше  и потупваше с европейските лидери в името на ПР-а, Борисов зае следната позиция: България, като председател, не може да взема страна и трябва да се държи неутрално”, припомни Нинова.

Тя допълни, че до месец май българското правитество не е имало официална позиция в защита на българския интерес. „През месец май, по наше искане, парламентът взе решение, с което задължи правителството да изрази такава позиция. Винаги сме били последователни по тази тема”, каза още председателят на БСП. Тя заяви, че през последните дни с БСП са проведени разговори от трапспортния бранш и социалистите ще се включат в протеста.

„Георги Свиленски, като член на транпортната комисия, ще пътува и ще бъде в Брюксел – ще участваме в протеста”, поясни Корнелия Нинова. По нейни думи това обаче не е достатъчно, за да се реши въпросът.

„Ето защо, ще пуснем искане до нашето политическо семейство, до г-н Удо Булман, който е председател на групата на социалистите и демократите в ЕП, до г-н Тимерманс, който е водещият ни кандидат за председател на Европейската комисия, с искане да разговарят с колегите социалисти от другите социалдемократически и социалистически партии за подкрепа на позицията на България”, заяви Нинова. Тя поясни, че е важно да бъдат търсени съюзници в този момент, макар и правителството да е  закъсняло.

Председателят на БСП призова премиерът да се обърне към г-жа Меркел и г-н Макрон и да поиска подкрепа, за да помогне на българския национален интерес, както и на този- на други държави от Централна и Източна Европа. „Ако този въпрос не бъде решен в полза на българския национален интерес и на останалите държави в нашето положение, ние смятаме, че най-доброто решение е този Европейски парламент да остави решаването на проблема на следващия. Този ЕП е на финала си – остават му 3-4 месеца. Не е нормално и логично, в последните месеци, да решаваш въпрос, който ще определя бъдещето на Европа”, заключи Нинова.

По повод Проекта за решение на правителството за закупуване на боен самолет, Корнелия Нинова коментира, че позицията на БСП е, че България е член на ЕС и НАТО и това са стратегически партньорства. „САЩ са член на НАТО и там сме партньори; Швеция е член на Европейския съюз – нашето европейско семейство. Тези съюзи изискват коректно и взаимноуважително отношение между партньорите в тях, но смятаме, че в този избор проблемът не е нито в САЩ, нито в Швеция. Проблемът е в България”, каза още тя. По думите й правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституцията, нито Народното събрание, нито правовата държава. Нинова припомни, че има решение на НС за модернизация на армията и допълни, че сега правителството предлага друго решение на парламента. Тя цитира изречение от Проекта за решение на Министерския съвет: „Народното събрание да разреши проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализиран проект за инвестиционен разход – придобиване на нов тип боен самолет, одобрен с решение на Народното събрание. „Давате ли си сметка какво искат от нас?

Народното събрание да реши на правителството да не спазва решението на Народното събрание и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшия орган в държавата”, коментира Нинова. „Много пъти са нанасяли удар по правовата държава и парламентаризма в България, но това е дъното”, добави още тя.

Корнелия Нинова припомни, че НС на БСП има изразена позиция от юни, 2018 г., в която партията е взела решение за подкрепа на модернизацията на българската армия с разходи, които не надвишават 2 процента от БВП, но при условие- реализиране, посредством офсетни програми и индустриално сътрудничество.

„Българската отбранителна промишленост трябва да заема своето място в процеса на изграждане, развитие и поддържане на отбранителни способности.  Предложението на МС за закупуване не нов боен самолет противоречи не само на решението на Народното събрание – то противоречи на позицията на БСП, изразена през юни 2018 г. Нямаме основание да променяме тази позиция, така че нашите депутати ще гласуват против решението за закупуване на боен самолет”, заключи Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!