Facebook

Корнелия Нинова: Промяната в БСП продължава и Националният съвет го потвърди

Корнелия Нинова за случая „Сотиря“: Внасяме 15 882 подписа за промени в Наказателно-процесуалния кодекс
„Споровете в БСП са следствие от промяната, която започнахме преди три години.

Промяна, която ограничи мандатите на народните представители, решихме председателя  да бъде избиран пряко от всички членове на БСП, а не от определен кръг и ограничихме мандатите му до два. Целият този процес на обновление с млади и нови лица  доведе до вътрешнопартийни тревоги, които вървят вече трета година“.

Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия. Тя коментира, че лидерският въпрос е изключително важен, защото е бил поставен като единствения вариант за разрешаване на всички проблеми в партията в алтернативния доклад на заседанието на НС на БСП. „В писмото бяха изброени оценки и проблеми и накрая се казва, че всичко това може да се реши, ако Корнелия Нинова бъде сменена. В нечия глава този въпрос стои и всички проблеми според него могат да бъдат решени само ако ме няма мен“, добави лидерът на социалистите. Тя коментира още, че от 50-те, които бяха подписали писмото, вътре са се  оказали 21, а  има и хора, чиито имена са ползвани в това писмо без те да знаят. Нинова бе категорична, че твърденията в този доклад са фалшива новина. „Това е спор на върха на БСП, но истинското решение е в партията. Членовете на БСП ще кажат как оценяват резултатите от изборите и ръководството от 1-ви декември до март, когато започва отчетно-изборната кампания в БСП. Тогава всяка организация ще се произнесе, ще се издигнат и изберат нови общински председатели, областни ръководства и председател на партията“, обясни Нинова. Тя каза още, че в една демократична партия споровете се решават с гласуване и обяви, че този алтернативен доклад и твърденията в него са отхвърлени с 86 на 20 гласа. „По-важни са обаче оценките и мнението дадени за партията. В това писмо се твърдят много неверни неща. Ясно е, че целта е да се смени председателят, но средствата, с които си служат са фалшиви новини и обиди към партията и структурите. Там се твърди, че нашите кандидати не са имали визия за това как да управляват общината си. Няма община, в която нашият кандидат да не излезе с ясна програма. Твърди се и че новите лица са разбили организациите. Пенчо Милков ли разби Русе, където от години имаме проблеми в организацията, а той я обедини?  В този доклад се твърди още, че непартийни кандидати са катастрофа за партията. Румен Томов е кмет на Благоевград без да е партиен и обедини всички около себе си. Всичко обаче е въпрос на баланс и умения на ръководството да балансира между нови и утвърдени лица. Владимир Москов е седми мандат кмет на Гоце Делчев, Денчо Бояджиев също е изключително партиен човек“, коментира още Корнелия Нинова.


Корнелия Нинова каза още, че вътрешнопартийните тревоги в БСП в случая засягат всеки българин, защото става въпрос за нещо много по-голямо – дали ще има промяна на статуквото в България. Тя добави, че БСП е започнала тази промяна преди три години и сега се прави опит тя  да бъде спряна. Прави се опит да се върнем обратно и да се договорим с ГЕРБ. Промяната обаче продължава и последният национален съвет го потвърди. Продължаваме напред, защото искаме да променим себе си, за да можем да имаме претенции, че ще променим статуквото“, заяви лидерът на БСП.  Тя прикани всички бъдещи кандидати за председател на НС на БСП да излязат пред партията и партията да избере най-добрия. „На пленума имаше опит промяната в партията да бъде спряна. Имаше предложение сега да се свика конгрес и да се върне старото положение – председателят да не се избира от всички членове на БСП, да няма ограничение в мандатите му и тези на народните представители. Понякога се чудя на тази група, която го предлага –  3 години, десет пъти да искаш едно и също нещо, конгресът и националният съвет да го отхвърлят, партията да не го приема и да продължаваш. В това няма логика“, категорична бе Корнелия Нинова.

Председателят на БСП заяви, че е очевидно, че желание за промяна в управлението на страната има. „На много места политиките  надделяха над контролирания и купен вот и се избраха нови кметове. В малките населени места, където хората се познават и може да се упражни натиск върху тях ГЕРБ запазват присъствието си. В големите градове, където това е по-трудно, БСП успя да пробие. Ние гледаме резултатите си в тенденция и оценихме представянето си на изминалите избори като добро, но недостатъчно. Но когато си изправен пред изборната машина, пари, купен вот и страх трудно се пробива.  Виждаме обаче, че малко по малко тази система обхванала държавата започва да се пропуква“, коментира още лидерът на социалистите.

Премахването на плащането на първия ден от болничния е оправдание, че правителството не може да се справи със злоупотребите

Във връзка с предложението на управляващите първият ден от болничните да не се плаща, Корнелия Нинова бе категорична, че държавата трябва да продължава да го прави, защото работещите плащат осигуровките си в НОИ и тя трябва да им предложи това обезщетение, когато се разболеят. „Опитът да премахнат плащането на първия ден от болничния е оправдание на правителството, че не може да се справи със злоупотребите. Такива има и вместо те да бъдат контролирани и наказвани се наказват всички, дори добросъвестните“, добави Нинова. Тя коментира, че правителството се опитва да противопостави работодателите срещу работниците и синдикатите, което по думите й е тяхна традиционна политика – да сблъскат две групи и да стоят като балансьор, който ще реши проблема. „Има две решения на този проблем – първо със стриктен контрол се спират плащанията за фалшиви болнични, а второто е да се повиши събираемостта. Има европейска практика предприятията да сключат договор с лекар, който да издава болничните за работниците им, за да се контролира процесът“, обясни Нинова.

„Проблемите, които имаме не се решават, а се задълбочават с Бюджет 2020. Затова ние предлагаме наш алтернативен бюджет и не споделям мнението на финансовия министър Горанов, че през бюджета не се прави политика. Точно обратното, през бюджета се прави най-сериозната политика“, каза Корнелия Нинова във връзка с предстоящото гласуване на бюджета за следващата година. Тя обяви, че БСП предлага няколко сериозни промени в политиката на страната през бюджета. „Те са в  публичните финанси, икономика, здравеопазване и социална сфера. Предлагаме 1/5 от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общината, както и 1/10 от ДДС от търговските обекти на територията на общината. Така ще се решат много проблеми и дългове“, уточни Нинова. Председателят на левицата каза още, че социалистите предлагат и много сериозна данъчна реформа – намаляване на ДДС на лекарствата на 9%, намаляване на ДДС на хляба и млякото на 5%, отпадането на плоския данък и въвеждане на прогресивен. „Предлагаме също семейно подоходно облагане, което означава да се намаляват данъците на млади семейства, които имат деца и работят. Това е данъчна реформа, която може да се случи през бюджета. Парите ще дойдат с увеличаване на максималния осигурителен праг и нормално бюджетиране. Преизчисляване на всички пенсии също е част от предложенията ни“, заключи Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!