FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: Само ние защитихме Милен Цветков през 2018г. и само БСП не подписа закона за намаляване на присъдите

Корнелия Нинова: Само ние защитихме Милен Цветков през 2018г. и само БСП не подписа закона за намаляване на присъдите
Всички дължим на Милен Цветков уважение – той беше непримирим и смел журналист

Обществото в последните часове е разтърсено от смъртта на журналиста Милен Цветков, който беше убит на пътя от дрогиран младеж.
Всички дължим на Милен Цветков уважение за това, че той беше непримирим, смел, журналист с характер, който безкомпромисно критикуваше властта. Многократно беше свалян от ефир, уволняван, но това не му попречи да бъде себе си.
Сигурно днес ще се опитат да кажат, че БСП използваме тази смърт за политически цели.
Затова искам да припомня нещо – когато свалиха Милен Цветков от ефир 2018 г., нашата парламентарна група беше единствената, която в парламента го защити. Защити свободата на словото, но и други принципи, други големи въпроси, които поставя на дневен ред смъртта на Милен Цветков. А това са въпросите за справедливост, безнаказаност, войната по пътищата, борбата с употребата на наркотици.
Наркотиците са чужди за нашето общество и култура, но сигурно всички знаете, че те са проникнали и в най-малките населени места. Те засягат младите хора и ги обричат на фатален край.
Винаги сме били твърди по отношение на законодателството – да бъде максимално строго, но искам и да припомня нещо – преди 4 месеца, точно управляващите, точно ГЕРБ, внесоха предложение за промени в Наказателния кодекс, с които се намаляваха наказанията на дрогирани шофьори. Днес чух Борисов да казва, че иска много сериозни наказания за дрогирани шофьори. Къде беше той през декември 2019 г., когато неговите депутати внесоха това предложение? Също искам да споделя, че ГЕРБ идваха при нас, лично Лъчезар Иванов, с искане да подпишем този закон в името на националния консенсус – политическо съгласие за намаляване на наказанията за дрогирани шофьори, които убиват невинни хора по пътищата, търсиха те. Разбира се, че отказахме и сме единствената партия, която не е вносител на този закон.
Суровостта на наказанията е абсолютно необходимо условие за борба с тези престъпления, но не е единственото решаващо. Винаги се плъзгаме в тази посока – дайте да вдигаме наказанията – вие сте свидетели колко пъти са променяни текстове в Наказателния кодекс, но истината е в приложението на закона.
Там някъде се къса веригата и там се получава това чувство за несправедливост у българските граждани. Защото много често тези извършители на престъпления се ползват от протекции на властта. Затова няма ефективни присъди, затова няма чувство на справедливост и затова днес обществото ни е гневно от смъртта на Милен Цветков.
Винаги се оперира на парче – днес се случи трагедия, обществото се надигне, те имитират мерки, след това – затишие до следващия случай. Защото тяхната стратегия е да се работи на парче. Ние сме били последователни през последните години по тази тема – пътна безопасност, войната по пътищата, употреба на алкохол и дрога и шофиране в това състояние.
Затова и днес сме така твърди в позицията си спрямо управляващите и спрямо случилото се. Това е една тежка загуба, която беше предотвратима, ако законите се спазваха навреме и се прилагаха наказания без разлика на богати и бедни – всички да са равни пред закона.
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!