Корнелия Нинова: Сдружението на общинските болници подкрепя много от предложенията ни за здравеопазването във „Визия за България“

Корнелия Нинова: Сдружението на общинските болници подкрепя много от предложенията ни за здравеопазването във „Визия за България“
Дадоха писмени предложения за вота на недоверие

„След среща с представители на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници сме единодушни, че сегашното състояние на здравеопазването е катастрофално и не може да продължава повече така. Те подкрепят много от нашите предложения за здравеопазването във „Визия за България“.  Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Според нея предложената от ГЕРБ реформа не представлява реформа в здравеопазването и здравния модел, а промяна във финансирането на модела и по-скоро търсене на източници за дофинансиране, чрез събиране на допълнителна задължителна здравна осигуровка.

„Смятаме, че това ще натовари най-бедните хора, хората в затруднено положение, които и сега имат труден достъп до здравеопазване“, допълни тя. Нинова обясни, че по време на срещата са представени предложенията на БСП във „Визия за България“. „По някои от тях срещаме пълно разбиране, други са дискусионни и докторите от сдружението поеха ангажимент да ни дадат по-късно становището си“, уточни тя.

„Най-остро поставиха пред нас въпроса за кадрите, особено в малките населени места. Нашето предложение е държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят 5 години в България“, изтъкна лидерът на левицата. Тя обясни, че по време на срещата е обсъдена и темата за високите цени на лекарствата и начините да се помогне на хората в затруднение да си плащат лекарствата.

„Приема се добре нашето предложение за намаляване на ДДС върху лекарствата, както и окрупняването на поръчката за лекарствата“, каза още Нинова. Тя посочи, че сега всяка болница си прави собствена процедура за лекарства. „Представителите на  Сдружението на общинските болници споделят своя опит, че това не е добър вариант и ни подкрепят в идеята за един общ централизиран механизъм за осигуряване на лекарства“, заяви Нинова. Друга тема на срещата е била и предложеният от БСП вариант за реформа в здравеопазването, която да почива на регионален принципи.

„Т.е. във всеки регион да има една обща структура на здравеопазването, която да обхваща доболнична помощ, болнични заведения, но да бъде на регионален принцип. Те смятат това за много добър вариант“, допълни Корнелия Нинова. От Сдружението на общинските болници дадоха писмени предложения за вота на недоверие. „Днес чухме много професионализъм, конкретика и много разум, който, позволете ми да се усъмня, че ще се чуе в пленарната зала“- коментира председателят на БСП.

 

д-р Неделчо Тотев: Готови сме  да помогнем с допълването на „Визия за България

 

„С доста неща, залегнали във „Визия за България“, сме съгласни. Готови сме, с изготвената от нас технологии, в продължение на 6 години, да подпомогнем изпълването със съдържание и конкретика предложените от левицата мерки. Можем да си бъдем взаимно полезни, така че здравеопазването да бъде обърнато изцяло към пациента и да донесе нужното удовлетворение на лекарите“. Това заяви председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Той изрази задоволство от получената покана, за да може да се обсъдят по същество основните проблеми на здравеопазването и как то да бъде изведено към по-добро.

Д-р Неделчо Тотев припомни, че на протест, миналата година, общинските болници са заявили, че това е пределът на възможностите им да функционират. По думите му са обещани мерки, част от които са били взети, но реално нещата не са се променили. „С палеативни мерки не се върши работа, когато пациентът е смъртно болен“, категоричен бе Тотев.

По думите му срещата е била полезна и на нея са били представени рационални предложения, които биха могли да бъдат приложени и да доведат до нещо по-съдържателно и добро. „Представихме притесненията си от увеличаването на приходите чрез въвеждане на задължително здравно застраховане и другите предложения на управляващите“, каза още той. По думите му кадровият проблем е огромен и сякаш никой не го разбира и не вижда лавината, която е надвиснала на над всички. „Въпрос на година е, може би, пенсионерите, които крепят системата, да излязат от нея и тогава всички ще сме изправени пред необходимостта отнякъде да бъдат внесени медицински кадри“, заключи д-р Неделчо Тотев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!