Корнелия Нинова с отворено писмо до европейските посланици за полицейщина

Корнелия Нинова с отворено писмо до европейските посланици за полицейщина
„С открито писмо, днес сигнализирам  всички европейски посланици за полицейщина, за авторитаризъм  и за ограничаване на права на различно мислещи, на опозиция, на граждани, които имат искания към правителството”.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите в Народното събрание.  Тя бе категорична, че това е недопустимо в модерна, европейска  България, в 21 век.

„Никой не е искал по закон полицейско присъствие от наша страна на всички наши срещи. Чух, че това се било наложило заради сигурността ми, защото ме пазят. Това е нелепо, от кой ме пазят, от баба Дора ли, или от ощетените хора?“, попита Корнелия Нинова.

Ето и цялото писмо на Корнелия Нинова:

До

Ръководителите

на Дипломатическите представителства

на страните – членки на Европейския съюз,

Акредитирани в република България

 

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

Позволете да се обърна към Вас по повод посещението ми на 21 ноември 2018 г. в селата Малко Шарково, Голямо Шарково гр. Болярово и гр. Ямбол. Исках да се срещна със земеделските производители, чиито животни бяха убити заради съмнения за чума. Вечерта проведох открита среща с жителите на обл. Ямбол и на гр. Ямбол.

Бих искала да Ви информирам, че при пристигането ми в горепосочените места бях посрещната от полицейски патрул и срещите ми в с. Малко Шарково, с. Голямо Шарково, гр. Болярово, обл. Ямбол, и в гр. Ямбол премина под наблюдение на органите на реда. Местните жители бяха изключително изненадани, защото никога не са виждали толкова полицаи на едно място въпреки десетките сигнали за грабежи, набези и кражби от домовете им. При поставени въпроси от страна на БСП защо е необходимо срещите да се провеждат в присъствие на служителите за сигурност, получихме отговор, че се изпълнява „нареждане от София” и „не бива да бъдем изпускани от очи”.

Поднасям уважението си към редовите служители на МВР и изразявам дълбоката си почит към отдадеността им в служебните ангажименти. Те си вършат работата.

Считам за редно да посоча какво гласят законите на Република България, а именно: подобно нещо може да се случи по силата на Закона за събранията, митингите и манифестациите, който задължава организаторите на събранието или митинга, ако искат, да вземат необходимите мерки и да осигурят полицейско присъствие.

Организатор на тези срещи е БСП и не сме поискали защита от органите на реда. Допълнително това може да се случи и на основание на Закона за местното самоуправ­ление и местната администрация – кметът може да поиска полицейско присъствие заради сигурността на мероприятието.

Кметовете на населените места, които бяха посетени от представители на БСП, сред които бях и аз, не са поискали такова присъствие. Следователно действията на полицията са извън рамките и нормите на закона.

В контекста на казаното от БСП поставяме следните въпроси към министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов: кой, къде, в кой орган и на какво основание е решил, че всички срещи на 21 ноември 2018 г. на председателя на НС на БСП трябва да се провеждат под полицейско наблюдение? Оттук нататък всяко движение на лидера на опозицията в България ли ще бъде следено и контролирано от органите на МВР? В свободна страна ли живеем? Каква е целта на тази организация?

Това са въпроси, на които като председател на БСП ще искам официален отговор от г-н Бойко Борисов – защото се чувствам свободен човек, но се съмнявам, че България при управлението на ГЕРБ остава свободна. Смятам, че опитите за ограничаване на действията и думите на опозицията в България са недопустими, а опитите за натиск и респектиране на обикновените хора да се срещат с когото преценят и да изразяват мнения по въпроси, които ги интересуват, са посегателство върху основните човешки конституционни и демократични права.

В тази връзка оценявам поведението на управляващите като грубо погазване на свободите и правата на гражданите, като полицейщина, като последен опит да бъде запазена и спасена властта на управляващите със сплашване на инакомислещите български граждани. Смятам, че такива действия са грубо нарушение на ценностите на Европа и са по-скоро присъщи за авторитарна форма на управление или диктатура, отколкото за държава – членка на Европейския съюз. Никой не може, няма право и не трябва да се опитва да отнема свободата на всеки български гражданин да мисли, говори и действа свободно. България е част от Европейския съюз и ние ще сме свободни да изразяваме и да защитаваме ценностите му , както е заложено в международното и българското право.

Позволете ми с това писмо да насоча вниманието Ви към нередностите, извършвани в Република България, и към действията на правителството на страната, които са в разрез с ценностите, защитавани от всички нас.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ

НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!