«
»
FacebookGoogle+

Корнелия Нинова: Управляващите провалиха заседанието на КСНС

Корнелия Нинова: Управляващите провалиха заседанието на КСНС
Корнелия Нинова: Тези, които не искат да се борят срещу корупцията, бягат

„Това е абсурд и ще е имитация, и след 1-2 години народът пак ще ни пита- какво направихте, щом не сте направили нищо, всички сте едни и същи. Не искам БСП да получава този етикет“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след провелото се днес заседние на КСНС.

Тя обясни, че управлаващи и опозиция са останали на различни мнения по две теми. На първо място Нинова посочи- дали органът трябва да има разследващи функции или трябва само да проверява декларации и да назначава административни процедури и наказания.

„Ние смятаме, че без раследване, обвинителен акт и присъда, няма смисъл да говорим за борба с корупцията. Те смятат, че трябва да се органичат до проверка на декларации, превенция, събиране на информация и административни наказания“, каза председателят на БСП.

На второ място Нинова посочи, че в законопроекта на ГЕРБ все още е записано, че парламентът трябва да избира председателя на звеното за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Тя заяви, че БСП държи той да се избира от президента, а парламентът да избира неговите заместници. „Не може мнозинството в парламента, което е пак изпълнитлената власт, която генерира най-много корупция, да си назначи хората, които ще го проверяват.“- отбеляза лидерът на БСП.

„Не само че няма консенсус,  няма и резултат. Това беше провал на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

Управляващите провалиха кворума – г-н Борисов дойде с час и половина закъснение; ключови министри, като Екатерина Захариева, която отговаря за реформата, ги нямаше; ключови фигури и членова на КСНС си тръгнаха предварително- като министър Горанов, г-н Цветанов“- коментира председателят на левицата.

Тя обясни, че по време на заседанието е представила Антикорупционния закон на БСП, а правителството е представило своя законопроект. По думите й е била проведена дискусия и когато се е стигнало до вземане на решение, кворумът се е разпаднал.

„След като провалиха кворума на заседанието, то не можа да завърши с решение. Тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин- бягат от отговорността за взимане на решения“, категорична бе тя.

Според нея това показва и несъстоятелността на управляващите да излъчат такъв закон и такъв орган, който да се пребори с корупцията. / bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *