Корнелия Нинова: Ще подкрепим проектите за модернизацията на българската армия

Корнелия Нинова: Ще подкрепим проектите за модернизацията на българската армия
Проектите изпълняват условията, поставени от „БСП за България“

„БСП за България“ ще подкрепи проектите за модернизация на българската армия, защото изпълняват поставените от нас условия“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя обясни, че левицата е поставила  условие да не се надхвърлят 2% от БВП. „Проектите, които ни представи Каракачанов, не надхвърлят 2% от БВП. Първото ни условие е изпълнено“, допълни тя. Като второ условие Нинова посочи – да бъдат ангажирани фирмите от българската отбранителна индустрия и българската икономика по линия на офсет и индустриалното сътрудничество, подобно на това, което прави Румъния. „В проектите, които ни представи Каракачанов, имат ангажименти. Следователно и второто ни условие вече е изпълнено“, каза още Корнелия Нинова.

Николай Цонков: Трябва да покажем национално отговорно отношение към армията и страната

„С модернизацията трябва да покажем национално отговорно отношение към армията и към страната”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП за България Николай Цинков в пленарна зала. По думите му сме стигнали до момент, в който въоръжените сили много трудно могат да изпълняват своите конституционно заложени задачи и е неотложно взимането на такова решение. Според него комплексът, който съчетава  ново въоръжение, техника и човешкия фактор биха дали нов модел и нови способности на въоръжените сили, от които имаме нужда. „Националната сигурност касае всеки един от нас. Сигурността е навсякъде и индивидуална, и колективна”, категоричен бе той. Депутатът подчерта и че това решение е свързано и с ангажиментите ни към ЕС и НАТО. „Това налага безалтернативното решение да приемем модернизационните проекти”, допълни той.

Николай Цонков подчерта обаче, че така внесените проекти имат редица слабости, които да се вземат в предвид – липса на конкретика, липса на конкретни изисквания както за самолетите, така и за бойната машина. „Тази липса на конкретика буди съмнения за правилния избор и за отбранителните способности, които трябва да придобие Българската армия. Ние, от БСП, говорим, че подходът към Българската армия трябва да бъде различен и да има задълбочен анализ, на база на който да се направят три модернизационни проекта”, заключи Николай Цинков.

Валери Жаблянов: Отговорността за състоянието на българската армия е общополитическа

„Отговорността за състоянието на българската армия е общополитическа- на всички мнозинства, откакто България стана член на Северноатлантическия алианс“, заяви народният представител Валери Жаблянов. Той обясни, че  България, за да стане член на този пакт, е приела план за реформи на армията и поредица от действия в тази посока. „Въпросът е- защо в резултат на този план, който беше приет тогава, ние днес обсъждаме въпроса за модернизацията на армията? Защо, след като сме поели редица ангажименти вътре в пакта, днес се занимаваме с този въпрос? Защото всички планове ги приемаме на хартия“, коментира Жаблянов. Според него всички правителства, включително и трите на г-н Борисов, функционират по един и същи начин. „БСП винаги е имала последователно отношение към българската армия, която е основната сила, гарантираща българската национална остатъчна суверенност. “, каза още Валери Жаблянов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!