Корнелия Нинова: 20 депутати от БСП остават тук, другите отиваме при хората. Искаме нова България!

Корнелия Нинова: 20 депутати от БСП остават тук, другите отиваме при хората. Искаме нова България!
Искаме разпускане на парламента и предсрочни парламентарни избори, искаме нов модел за развитие на страната. 20 депутати от БСП остават в зала, а останалите отиваме при българите и протягаме ръка за нов модел.

Това бяха основните послание в изключително емоционалното слово, което лидерът на БСП Корнелия Нинова произнесе от парламентарната трибуна. А решението само 20 депутати социалисти да останат в парламента, било взето от цялата червена група.

Нашето обръщение към народа е да променим модела през последните 30 години, заяви в изказването си за началото на новата сесия на Народното събрание лидерът на БСП. Корнелия Нинова припомни основните акценти от червената „Визия за България“.

„Скъпи сънародници, отворени към вашите идеи, протягаме ръка за бъдещ модел за България!“, каза още Нинова.

„Тази зала, това мнозинство не могат да решат проблемите. Този парламент, тази зала с това мнозинство е изчерпало своята функция. Ние искаме оставката на правителството, край на тази агония. Искаме разпускане на парламента, предсрочни избори. Скъпи, българи, не казваме, че сме най-умните и най-добре измислилите бъдещия модел на България. Ние ви даваме идеи. Тръгваме към вас, не искаме гласовете ви за БСП. Имаме нужда от националната ви енергия, от българщината, от грижата ви за семейство, за род и отечество. Идваме при вас, защото искаме, молим всеки разумен българин да даде своя принос“, развълнувано заяви Нинова. И продължи: „Имаме нужда от идеи и се обръщаме към вас, за да ги предложим. Не промени в този или онзи закон, а идеи за промяна на системата за 29-годишно управление на държавата. Можем ли да организираме национална енергия. Това е нашето обръщение към вас, народе. И конкретно предлагаме разговор дали можем да променим системата.“

В началото на словото си Нинова направи преглед на ситуацията в страната. Изтъкна, че само напоследък са се случили две събития и една трагедия – сривът на Търговския регистър, фалита на „Олимпик“, който остави 200 000 души без застраховка „гражданска отговорност“, катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. Те казват всичко, бе нейният извод.
Това създаде напрежение и на фона на тази информация дойде новината, че чуждестранните инвестиции са се сринали десет пъти, продължи Нинова.

Започваме сесията със сериозно обществено напрежение, с криза в правителството и нестабилност в управляващото мнозинство, подчерта лидерът на БСП. „Цените тръгват нагоре, а от 1 октомври очакваме увеличение на цената на газа“, добави Нинова.

„Какво казват тези факти – управляващите реагираха, като се хванаха за гушите в спор за постове и пари“, бе нейният извод.
Според Нинова ще наблюдаваме сблъсък между премиера Бойко Борисов и лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Думите й бяха посрещнати с шумно недоволство откъм банките на депутатите от управляващата партия.

Нинова не се стресна и обрисува следната картина – нестабилност при управляващите, несигурност в страната.

„Корупцията и кражбите – връзката на властта с бизнеса доведоха до физическа смърт, държавните институции са блокирани, държавата абдикира от своите задължения. Най-лошото е реакцията на управлението. Управляващите реагираха като се хванаха за гушите, но не за спор за патриотизма, а в спор за постове е пари“, заяви Нинова.

Лидерът на БСП обърна внимание, че подадените по искане на премиера Бойко Борисов оставки от тримата министри Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев се оспорват от Цветанов. По думите й това говори за несигурност в страната. „Най-тежката реакция е отговор с диктатура. Г-н Валери Симеонов, кои са маргиналните групи, които искат смяната на правителството. Майките с увреждания ли са маргинали и се борят за живота на децата“, попита Нинова. Баба Дора ли е терорист и „спяща клетка“, продължи с въпросите към управляващите Нинова.

Тя припомни, че медиите са нарекли преговорите в управляващата коалиция цирк. Според нея това не е цирк, а разпад на държавността и агония на народа. По думите й винаги има алтернатива. „Можем да развиваме такава различна България, но при някои условия. Очевидно е, че корупцията и кражбите, че този модел пречи за развитието на България. Как да преодолеем това? Искаме този разговор с хората, искаме го с народа, защото това е заложено вече, уважаеми българи. Корупцията и кражбите са заложени в законите. Мнозинството сложи кражбите в законите. Направи я законна дейност“, обясни лидерът на БСП. / epicenter.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!