Красимир Янков: На проведената днес градска конференция на БСП във Варна

Красимир Янков: На проведената днес градска конференция на БСП във Варна


Красимир Янков: На проведената днес градска конференция на БСП във Варна

На проведената днес градска конференция на БСП във Варна се обърнах към делегатите с пожелание за ползотворна работа и споделих, както впечатления от срещите си в страната за представяне на „Визия за България“ така и за важната роля на партията в сложната вътрешно политическа и международна обстановка:
Конференциите, които провеждаме като предконгресен цикъл, имат задача да поставят във фокуса на вниманието на партията за обсъждане темите от дневния ред на предстоящия конгрес.
В този смисъл “Визия за България” е централна тема.

Но този документ, с който разширеният състав на ръководството на партията беше запознат през месец юни, постави различна задача от предназначението на традиционните програмни продукти на БСП.
Посочвайки общественозначимите проблемни теми, авторите не дават извън рамката на формулираните характеристики конкретни модели или подходи за решаването им.

“Визия за България” трябваше да изпълни ролята на протегната ръка в търсене на обществен диалог и консенсус между политическите сили за излизане от кризата, настъпила в почти всички секторни политики. Защото, ако няма общо разбиране за характера на проблема и пътя за решаването му, ГЕРБ ще залага все по-големи суми в бюджета на здравеопазването, но то няма да става по-добро, а ще изтичат все повече пари в нечии джобове, без да подобрим качеството на здравната услуга.

Свалянето на монополната функция на Здравната каса ще доведе до множество структури, през които да се разпределя един и същи бюджет. Всяка ще прихваща пари за заплати на служителите си, както и ще си начислява печалба, отделена от същите тези пари, защото частните фондове имат мотив да съществуват най-вече заради печалбата на акционерите си.

Красимир Янков

Това ще намали истинския размер на парите, предназначени за здравето на българина. Трябва реформа в здравеопазването, а не каскадно увеличение във всеки нов бюджет. Решение каква да бъде тази реформа и конкретните ѝ мерки трябва да се търси чрез дискусия в партията и извън нея за всяка една секторна политика.
С дългогодишното си управление ГЕРБ постигна необратим процес на разпад на държавността. Спорадичната намеса на държавата е по-скоро в посока да се демонстрира мощта на владеенето на силовите механизми за репресия, и с това да се търси респект и подчинение както от частния сектор, така и от политическия опонент.

Увеличените данъци, замразените доходи, нарастващите цени на продуктите и стоките от първа необходимост изправят българина пред тежкото изпитание да оцелее. Затова и последните месеци народното недоволство има своя изблик в нестихващи протести. “Визията” трябва да стане ключов инструмент за държавнически модел при излизане от настъпилата ситуация. Като партия ние имаме капацитет не само да изготвим един добър, краен проект, но имаме и кадрите, волята и отговорността да заменим проваленото управление на ГЕРБ.
Ръководството на БСП натовари нашите народни представители с мисията да достигне до партията съдържанието на “Визия за България“.

Така беше даден знак и към мнозинството в парламента за ниската продуктивност и неадекватност в законовите инициативи, които БСП замени с директен диалог с хората.
В моите срещи с хората при представяне на “Визията” установих няколко неща.
На първо място, обществото очаква спешни мерки във визираните кризисни сектори.

Другото съществено е колко смислени и съдържателни предложения постъпват от редовите членове, защото партията ни има високо експертна наличност. Всъщност тези дискусии показаха непълнотите в предложения първоначален текст, както и наличието на добри решения извън кръгозора на авторите му.

Заявката, която ние даваме с “Визия за България”, е претенция за смяна на модела на управление. Партия ГЕРБ не е просто уморена от властта, но е все по-неспособна да решава проблемите на хората. Тази неспособност е видима за нас, политиците, от първия ден на появата на ГЕРБ, но техният нагъл популизъм омагьоса обикновения избирател.
Безскрупулните им лъжи за европейски заплати и пенсии и обещана мощна външна инвестиционна подкрепа дадоха надежди за бързо повишаване на качеството на живот, и хората ги подкрепиха.

Сега, десет години по-късно, обещания за бъдеще не вършат работа. Народът излезе на протест.
Трябва спешна промяна. Нов хаос ще ни нареди в още по-ниска категория сред държавите без икономика в тежка демографска криза с институционален разпад.

Затова сега темата не е дали ГЕРБ ще падне от власт, а какво идва след ГЕРБ. На кого суверенът ще даде доверието си. И “Визия за България” в един пълноценен, завършен вид би била основание да получим това доверие.
Нека конгресът на 26 януари завърши със силни и правилни решения, за да се превърне БСП отново във водещата политическа сила.

Ние от bulpress публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!