Кристиан Вигенин: Корупцията не се бори с писане на закони. Вече не можем да заблуждаваме ЕК с това

Кристиан Вигенин: Корупцията не се бори с писане на закони. Вече не можем да заблуждаваме ЕК с това
„Корупцията не се бори с писане на закони. Вече не можем да заблуждаваме ЕК с такива действия“. 

Това заяви пред БНТ международният секретар на ПГ на „БСП за България“ и председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин.

Той припомни, че когато се говори за подготовката за Българското председателство, трябва да се знае, че първите стъпки са били направени от него и Зинаида Златанова, преди повече от 3 години, като министри в кабинета Орешарски, а голяма част от подготовката е била свършена и по време на служебното правителство от вицепремиера Деница Златева.

Той обясни, че сега по много от въпросите, свързани с председателството, управляващите и опозицията работят конструктивно, особено в парламента. „Заедно ще работим по реализацията на част от тези приоритети.

Ние ще бъдем конструктивни, но не мога да се съглася с оценката, че опозицията, внасяйки вотове на недоверие, цели очерняне на България. Когато се поставят реално съществуващи проблеми, това е шанс за правителството ни да вземе мерки и да ги решава“, категоричен бе той.

Бившият външен министър припомни, че, реномирани западни медии са излезли с публикации за корупцията в страната ни.

Кристиан Вигенин подчерта, че не е случайно, че освен вота на недоверие, ще трябва да бъде обсъждан отново и антикорупционният закон. „Трябва да се даде отговор на въпроса- как се води борбата с корупцията и какви са резултатите за тези години“, коментира той.

По думите му, няма как да  има свобода на словото или да се справим с бедността преди да се справим с корупцията. „Нека управляващите не отхвърлят ветото на президента, нека то бъде подкрепено и да създадем заедно работещ закон. Това е не само вътрешният ни поглед, но и мнението от вън за нас. Тук премиерът няма къде да се скрие“, подчерта той.

На въпрос за Истанбулската конвенция, Кристиан Вигенин обясни, че в документа има определения, които не са приемливи за голяма част от българското общество- като формулировката на това, какво е пол, която създава предпоставки за нееднозначно тълкуване.  „Ние не можем да подкрепим такова предложение. Дебатът трябваше да бъде воден преди да влезе по този скандален начин в МС и да бъде приет само с няколко гласа в повече, а  дори и министри на ГЕРБ са гласували „против“.

Това е крупна политическа грешка в началото на председателството и излъчва грешни сигнали от България“, обясни Вигенин. Според него все още не е късно тази конвенция да не бъде внасяна в НС, а да бъде оставена за момент, в който може да се проведе истински дебат.

Той подчерта, че темите, залегнали в конвенцията за защита на жените от насилие, са важни за БСП.

Международният секретар на ПГ на левицата коментира, че може да бъдат направени нужните промени в нашето законодателство, за които вече има анализ в Министерство на правосъдието, преди конвенцията да бъде ратифицирана и да има време да бъдат обмислени спорните термини.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!