Кристиан Вигенин: Нека се обединим в борбата срещу насилието към жени

Кристиан Вигенин: Нека се обединим в борбата срещу насилието към жени
БСП започва работа по внасянето на предложения за промени в българското законодателство

„НС на БСП проведе демократична дискусия,  произнесе се и имаме официална позиция за Истанбулската конвенция, утвърдена със сериозно мнозинство. Партиите в ПЕС имат право на различни мнения, но нямаме никакви разминаване по това, че насилието срещу жени и домашното насилие са явления, които трябва да бъдат изкоренени”. Това каза народният представител оп ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин пред Нова тв.

Той добави, че в своята позиция левицата е  отбелязала, че започва работа по внасянето на конкретни предложения за промени в българското законодателство, за да се изпълнят целите на конвенцията.

Вигенин добави, че в  текста на конвенцията има няколко параграфа, които са с двусмислени формулировки и самият факт, че те дават повод за разнопосочно търкуване, показва, че тя не е съвършена. „Заради такъв тип неща се подценява смисълът на създаването на конвенцията.  И при нас тези текстове се разбират по различен начин, както и в обществото. Едни смятат, че в тях няма никакъв проблем,  а други-напротив.

Още през 2014 г. ние изразихме колебанията си по тези текстове и България е предлагала други формулировки за тези спорни моменти“, каза още социалистът.

Той заяви, че начинът, по който е взето решението в правителството и бързината, с която конвенцията бе внесена в парламента, са контрапродуктивни. Вигенин бе категоричен, че това е налагане на решение върху общественото мнение.  „Вината тук е на ГЕРБ и ОП за начина, по който го направиха”, добави още той.

Кристиан Вигенин бе категоричен, че когато БСП направи своите предложения,  ще се види кой наистина се вълнува от проблемите с домашното насилие и кой изпълнява някакви инструкции- прибързано да ратифицираме тази конвенция.

Той добави, че ГЕРБ не бива да се грижи толкова за БСП и вътрешните дебати, които има в левицата. „Министър Кирил Ананиев, който е гласувал против конвенцията, дава съвети на БСП как трябва да си промени позицията. Вчерашната пресконференция на министрите Цачева и Захариева също беше неубедителна и затова, нека се обединим в борбата срещу насилието към жени и да не прибързваме”, призова народният представител.

„Ние предпочетохме да внесем сами вота на недоверие, да разясним нашите аргументи и да излезем с тях пред обществото. Това не значи, че в бъдеще с ДПС няма да имаме общи опозиционни действия”, каза Кристиан Вигенин. Той добави, че стратегията на ДПС е по-различна от тази, на БСП.

„Ние търсим категорична промяна в управлението и политиката, докато на този етап, те са по-склонни да крепят статуквото и да насочват политическия огън срещу младшия партньор”, поясни народният представител.

Вигенин бе категоричен, че проблемът не е, че се говори много за корупция, а че всичко е пропито от нея  и хората са свикнали. „Когато внесем мотивите, ще представим голямата картина- как правителството не само не иска да се справи с нея, но и покровителства голямата корупция”, заяви Кристиан Вигенин.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!