Крум Дончев: Пакет „Мобилност“ е пладнешки обир на икономиката ни

Крум Дончев: Пакет "Мобилност" е пладнешки обир на икономиката ни
„Категорично заставаме срещу пакет „Мобилност“ и в частност срещу негови предложения, които са дискриминационни, нарушаващи основополагащи принципи на Евросъюза и издигащи бариери пред един от основните браншове в българската икономика“, това каза автомобилният състезател Крум Дончев, член на Съвета по транспорт на БСП.

Той напомни, че представяйки пакет „Мобилност“, Европейската комисия декларира, че неговата основна цел е фундаментална модернизация  на европейския транспорт, която да помогне на сектора да остане конкурентноспособен в социално справедлив преход към чиста енергия и дигитализация.

Крум Дончев поясни, че в голямата си част предложенията на Комисията по пакета нямат нищо общо с подход, основан на доказателства и добави, че не е направена оценка на въздействието върху отделните браншове, потребителите и страните членки на ЕС.

„Пакет „Мобилност“ носи за българския транспортен бранш административна, организационна и финансова тежест, както и сегментиране на пазара“, заяви Дончев. Той поясни, че вместо постигане на определени цели, Пакетът ще влоши значително показателите на бранша. „Разходите ще нараснат, което ще доведе до загуба на конкуретноспособност и дори изключване от пазари на трети страни“, продължи той.

Крум Дончев призова народните представители и евродепутати да застанат явно зад своите избиратели и да защитят на международната сцена българската икономика и в частност транпортния бранш. „Този път няма да стане с гушкане и потупване. Този път ще стане с реално лобиране на ниво Европейска комисия и Европейски парламент.

Ясно е за всички ни, че изпускайки шанса да се преборим с исканията на Западна Европа по време на Българското председателство, дадохме възможност Австрия да защити и надгради позициите в защита на пакет „Мобилност“, довеждайки ги до изключително критична точка за нас“, каза Дончев. По думите му, ако промените се приемат, в груб анализ, това би означавало загуба на 13 милиарда и половина от БВП на държавата, което икономиката на България не може да си позволи.

„За бранша това означава също потенциална заплаха от напускане на страната на близо 500 хил. души, които работят активно в него. Означава също спирането на 60 хиляди транспортни средства, което ще рефлектира, както върху банковия сектор на държавата, така и върху покупателната способност на населението“, категоричен бе той.

Дончев акцентира върху необходимостта, в този критичен момент, да се задейства цялата международна и национална информационна система, с която България разполага, за да може този път гласът ни да се чуе. „Освен тези държави, които застават твърдо против пакета „Мобилност“- като Полша, Унгария, Литва, Латвия, Хърватска, Малта и Румъния, е нужно да успеем да привлечем на наша страна и Чехия, Словакия, Естония, Испания и Португалия.

Сезирането на европейския омбудсман също би било логична стъпка в борбата срещу дискриминационните предложения в пакет „Мобилност“, които нарушават принципите на ЕС за общ пазар“, добави той. Дончев припомни, че стачката на превозвачите е предвидена за 10 януари в Брюксел, където ще се включат и останалите държави, които не подкрепят пакета „Мобилност“. „Сега е моментът за силна политическа активност“, заключи автомобилният състезател.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!