Крум Зарков: БСП поиска комисията за ЧЕЗ заради националната ни сигурност

Крум Зарков: БСП поиска комисията за ЧЕЗ заради националната ни сигурност
Защо ЧЕЗ иска 51% увеличение на цената на нощната тарифа, а другите два оператора около 5-6%?

„БСП поиска създаването на комисията за ЧЕЗ, след като бе оповестено, че Инерком ще е купувачът- заради обществената реакция на притеснение, защото тази фирма не разполага нито с финансов, нито с експертен потенциал, за да управлява електроподаването на една трета от страната и почти половината й граждани.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” и член на парламентарната комисия за ЧЕЗ Крум Зарков пред БТВ.

„Стана ясно, че има противоречие-  правителството през февруари заяви, че не знае за сделката ЧЕЗ, а се оказва, че за нея се е знаело доста преди това и службите за сигурност са следили как протича процесът”, обясни Зарков. Той каза, че ЧЕЗ е информирала комисията как от 2013 г. насам компанията е информирала всяко правителство, че иска да напусне държавата и ако тя има интерес, може да направи своята оферта. Той изтъкна, че е в комисията станало ясно също- как консултантът на Инерком е обявил пред една от банките за кредитиране, че те ще бъдат избрани за купувач и банката е уверила, че е готова да кредитира сделката с 80 млн. евро. „Помним, че премиерът ни представи една начертана схема на финансиране. Работата на комисията показа, че на този документ не може да се вярва”, обясни Крум Зарков. В комисията е станало  ясно също- как ЧЕЗ  потвърждава с писмо, че са получили уверение за произхода на средствата на Инерком. „След като те са представили тази информация на чешката компания, да я предоставят и на нас утре, в комисията”, каза Зарков и обясни, че знаейки откъде идват парите за сделката, ще знаем и къде отива електроразпределението на тази част от страната.

„Държавата ни си смени позицията по сделката три пъти за месец и половина-  от нищо не знам, до искам пълния контрол, а сега е – нищо не мога да направя”, припомни членът на комисията. Той бе категоричен, че БСП винаги е била за ангажирането на държавата със сектор  енергетика. По думите му нищо не пречи на държавата, когато предприятие, ключово за националната ни сигурност, се продава, да направи възможното- да го придобие или да контролира придобиването.

„Защо ЧЕЗ иска 51% увеличение на цената на нощната тарифа, а другите два оператора около 5-6%. Нека да видим какви са мотивите за това”, коментира Крум  Зарков. Той обясни също, че в комисията е имало спор с регулатора по въпроса – какъв е смисълът да има инвестиционна програма за 5-6 години напред, ако всеки един момент може да се продаде фирмата и собственикът да си замине? „Регулаторът трябва да се убеди, че този който купува, ще има възможността да поддържа електроподаването, системата и да изпълнява инвестиционната програма”, каза още той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!