«
»
FacebookGoogle+

Крум Зарков: Важни са решенията, които предлагаме в здравеопазването

Крум Зарков: Важни са решенията, които предлагаме в здравеопазването

„Всичките ни критики по вота на недоверие по темата Здравеопазване се приемат, но са важни и решенията, които предлагаме. Всички признават, че има проблеми в здравеопазването, но никой не предлага решение“.

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Народният представител припомни, че дългоочакваните модели, които са били поискани от новоназначения министър на здравеопазването не отговарят на нито един от ключовите въпроси в българското здравеопазване.


„Нищо не се казва за дълговете на болниците, които фалират една след друга и град след град, нищо не се казва за остойностяването на медицинските дейности, в това число- консумативи, медицински труд, нищо не се казва за кадровата катастрофа, която разтриса здравеопазването и скоро ще осъмнем без лекари, така както сме се събудили без медицински сестри“, подчерта Зарков.

Той коментира, че министерството на здравеопазването предлага да се налеят още 800млн. лв., които да дойдат от джоба на всички българи, заделяйки по още 12 лв. за здравеопазване. Той обясни, че не става ясно- какво точно ще се направи с тези пари, нито става ясно с какво те ще променят самата система. „Парите в здравеопазването трябва да намерят далеч по- ефективни канали за изразходване, при все че говорим за 8 млрд. лв., които годишно се разходват в системата.“ – препоръча той.

Припомни, че общинските болници във Враца, Ловеч, Види, Стара Загора, Чирпан и още много други градове са пред фалит и в същите тези градове „никнат като гъби частни клиники“, което не е лошо, ако не беше за сметка на публичния ресурс. „Ние предлагаме публичният ресурс да бъде насочен към публичните лечебни заведения“, подчерта Зарков.

Той коментира, че всяко населено място трябва да има достъп до качествена общинска, държавна, университетска болница. „Това не е искане на БСП, това е конституционно право на всеки българин“, заключи Крум Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!