Крум Зарков: Законът за обществените поръчки започва все повече да прилича на швейцарско сирене

Крум Зарков: Законът за обществените поръчки започва все повече да прилича на швейцарско сирене
БСП не е против границата ни да бъде пазена, но тя може да бъде защитена единствено чрез спазване на законите

„Законът за обществените поръчки започва все повече да прилича на швейцарско сирене. Изключването на оградата по границата от него бе направено в предходния парламент, за да бъде построена тя по-бързо, допълни Крум Зарков.

Тогава, обаче никой не знаеше ,че това ще доведе до построяването на едноредова, а не двуредова ограда, завишаване на цените и съмнения за престъпления“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна.

Той бе категоричен, че БСП не е против границата ни да бъде пазена, но тя може да бъде защитена единствено чрез спазване на законите.

Той уточни, че в сегашния текст на Закона за обществените поръчки, и без тази промяна, има всички основания да се правят спешни ремонти и поддръжка, без да се минава през обществена поръчка. „Има специален текст в закона и наредбата.

За да се спази тази наредба, трябва да се мине през Народното събрание. Това, което правите сега, е да освободите Министерския съвет от отговорност и да натоварите с нея областните управители“, добави Зарков.

Народният представител бе категоричен, че когато се случи поредният, неизбежен скандал, те ще изгорят като бушони.  „Истинската цел на законопроекта е, не да улесни поддръжката на оградата, а да бъде улеснено прикриването на следи, които са обект на разследване“, категоричен бе Крум Зарков .

Филип Попов: Извършено е престъпление и то на високо ниво

„Не мога да си представя, че вносителите на Закона за обществените поръчки са изтъкнали като мотив липса на опит в МВР и областните управители да го прилагат. Абсурдно е да има липса на опит на институциите на Република България да спазват и прилагат закона“.

Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов.  Той добави, че приблизителната стойност за ремонт на 127 км. от оградата на година е 500 хил. лв. и това е без форсмажорните обстоятелства, които не могат да се предвидят. „Как ще се разпределят тези средства, без да има състезателна процедура.

Какви проверки ще се извършват, след като няма да има база за сравнение“, попита той. Филип Попов бе категоричен, че целите на това изменение са поне две – да се прикрият далаверите по построяването на оградата и те да продължат при поръчката. „Извършено е престъпление и то на високо ниво, защото специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство. Има извършена злоупотреба с публични средства“, заяви още народният представител.

Закон за обществените поръчки

Депутатите от управляващата коалиция (ГЕРБ-Патриотичния фронт) отхвърлиха искането ни премиерът Бойко Борисов да бъде извикан в пленарната зала и да бъде изслушан по казуса „ЧЕЗ“. „За“ изслушването гласуваха 82 народни представители, 98 бяха „против“, а 10 се въздържаха. Предложи промените в Закона за обществените поръчки да отпаднат от дневния ред. Със скандала за ЧЕЗ, от ГЕРБ се опитват да прикрият друг скандал – със Закона за обществените поръчки. Това управление генерира нестабилност и вихрушка от скандали!

Публикувахте от Филип Попов в 28 февруари 2018 г.

Иван Иванов: Управляващите превръщат  народните представители в сапьори

„Управляващите превръщат  народните представители в сапьори, защото за пореден път ни принуждават да търсим и да се предпазваме от взривяването на поредната мина“. Това каза народният представител Иван Иванов. Той заяви, че такава мина е и ЗОП, който по нищо не се различава от сделката с ЧЕЗ. „Повече от 250 млн. лв. бяха изхарчени по тази ограда и сме на път да създадем една огромна златна дупка. Тази промяна в закона е нищо друго, освен грандиозна кражба“, категоричен бе Иван Иванов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Кой стои зад тази сделка

Крум Зарков/Krum Zarkov: "Не знаем кой стои зад тази сделка. Именно това е големият проблем. През годините назад се подадоха различни ключови предприятия. Продават се винаги по една и съща схема с поставено лице и резултатите винаги са едни и същи, а именно – скандали около това предприятие, неговото поетапно унищожение и разграбване. Въпросът тук е – ще позволим ли ние като държава и общество да бъде унищожено и разграбено една трета електроразпределението в България. Това не бива да се случи".

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в 27 февруари 2018 г.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!