Facebook

Крум Зарков: Промените на ГЕРБ в Изборния кодекс са груб политически фалш

Крум Зарков: Промените на ГЕРБ в Изборния кодекс са груб политически фалш
БСП ще се противопостави много категорично на ограничаването на възможността за машинно гласуване

„БСП ще се противопостави много категорично на ограничаването на възможността за машинно гласуване. Ние сме против предложенията на ГЕРБ в Изборния кодекс за ограничаването на възможността за този тип гласуване и ще внесем и наши.“

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на пресконференция.


Той добави, че  машинното гласуване е един от начините да бъдат пресечени някои от най-зловредните практики по време на избори, а именно- подправяне на протоколи, грешки при броенето, при отчитането на преференции и други. „Никакъв аргумент за технически трудности не може да важи за закон, който е в сила от 2014 г- пет години, откакто законът постановява, че трябва да има машинно гласуване във всички секции. Беше даден достатъчно дълъг срок за експерименти“, каза още Крум Зарков.

Той изтъкна, че неслучайно, в предложението си за Алтернативен бюджет, БСП е предложила с 50 млн. лв. повече  за изборната администрация, за да могат  да се набавят нужните машини и софтуер. „Категорично сме против обаче, да заковем в закон „Информационно обслужване“, като единствения възможен доставчик на тези машини“, заяви още Зарков.

Той уточни, че с промените в Изборния кодекс ГЕРБ заличават срока за въвеждането на електронното гласуване през 2019 г. „Това е груб политически фалш. Той разкрива поведението на тази политическа сила, която от страх да излезе срещу това, което счита за народната воля, обещава нещо, което знае, че не може да изпъни. От ГЕРБ, с тези промени, създадоха очаквания у много хора и особено у нашите сънародници в чужбина“, допълни още заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Крум Зарков каза още, че БСП се обявява против заличаването на номерата на партиите в интегралната бюлетина.

Той добави, че интегралната бюлетина трябва да остане такава, каквато е, защото българските граждани вече я познават добре. „Ние ще направим и наши предложения в Изборния кодекс,  защото големите проблеми пред гласуването в България са други“, обясни народният представител .

Той обяви, че левицата ще предложи начин на актуализация на изборните списъци, за да  се приключи завинаги с т.нар „мъртви души“, които се използват като резерв за изкривяване на резултатите. „Ще предприемем и мерки за завишаване на санкциите за онези кметове, които позволяват на адреси, които очевидно са необитаеми, да се регистрират стотици потенциални гласоподаватели“, завърши Крум Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!