FacebookGoogle+

Крум Зарков: С решение на управляващите ще могат да се отдават концесии и за 1000 години

Крум Зарков: С решение на управляващите ще могат да се отдават концесии и за 1000 години
Крум Зарков: Не се оправдавайте с Брюксел. Европейската директивата – да, но законопроектът ви – не

Странно е, че в миналия парламент законопроектът за концесиите беше внесен от МС и беше гласуван в пленарна зала. Сега, при същия законопроект и почти същия Министерски съвет, той е внесен от група народни представители. Няма ясна политическа отговорност зад този законопроект“.


Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна. Той обясни, че европейската директива, която трябва да бъде приложена чрез този законопроект, засяга два вида концесии – за строителство и възлагане на услуги.

„Законопроектът, предложен от вносителите, засяга и трети вид – възлагане на концесия за ползване на обекти. Това отива отвъд тази директива. Нещо повече, директивата на ЕС изключва този тип концесии“, подчерта народният представител. Според него законопроектът не е за директивата, а за концесии за отдаване за ползване и там се крие неговата основна слабост.

Зарков обясни, че чл. 34 преписва дословно чл. 18 на директивата, с изключение на едно изречение –  срокът на концесиите е ограничен.

„Готови сме да преразгледаме предишния закон в светлината на европейското законодателство. Но онзи закон имаше едно достойнство – определяше горен праг на концесиите до 35 години. Сега този праг го няма. С решение на мнозинството ще могат да се отдават концесии и за 1000 години“, посочи той.

Зарков припомни, че върху този законопроект има наложено и президентско вето. „Президентската институция трябва да чуе аргументите срещу ветото, иначе би трябвало да го повтори. Защо да променя отношението си, ако в  законопроекта нищо не се е променило?“, попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

„Доста неприятно и вредно за България е, когато внасяте законопроект, който очевидно е нелицеприятен да се оправдавате с Брюксел. Доверието се срива точно заради лозунга: ние правим нещо лошо, но защото Брюксел го иска. Директивата – да, но законопроектът ви – не“, заключи Крум Зарков.
Източник: bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *