Крум Зарков: Управляващите законодателстват на принципа „джаста- праста“

Крум Зарков: Управляващите законодателстват на принципа "джаста- праста"
България е наказана от ЕС не, защото не изпълнява ултимативни условия, а защото не е спазила правилата

„България е наказана от ЕС не, защото не изпълнява ултимативни условия, а защото не е спазила правилата“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в сутрешния блок на Бтв по повод глобата от 77млн.евро в енергетиката. Според него задължително трябва да обжалваме и трябва да направим всичко възможно да защитим правата си в съда. „Европейският съд постанови, че страната ни е нарушила европейското законодателство, както и нашето, защото законът за енергетика, транспонира европейското“, допълни той. Зарков обясни, че става дума за правилата за правото на конкуренция на ЕС.

„Обяснението, че не е нещо страшно и тези средства ще ги платят дружествата, а не хората – това може да е така, но въобще не означава, че не е страшно. 77 млн. евро за всяко едно дружество и за трите ЕРП-та ще е голямо натоварване“, каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

По повод президентското вето, наложено върху промените в Наказателния кодекс, Зарков коментира, че държавният глава е прав. „Много от доводите бяха изказани в правна комисия и на специална работна група, но не бяха чути“, каза още той. Според него между двете теми – енергетика и НК, има нещо общо – явната неспособност на българското правителство да разчита и разговаря с европейските институции.

„В случая става дума за транспониране на директива, както и в енергетиката. Тази директива има за цел да гарантира правата на задържаните, но превеждайки я, ние ги нарушаваме или поне създаваме предпоставки за това. Мисля, че не трябва много да разсъждаваме какъв е проблемът в това, че може да бъде задържан непълнолетен, без да са уведомени родителите му или директорът на училището, ако е ученик“, посочи народният представител. Той изрази учудване- защо се правят тези промени, като нашият НПК, преди тях, гарантира в по- голяма степен правата на задържаните, отколкото го прави въпросната директива. Според него трябва да се опише за кои престъпления може да се прилага и за кои случаи, защото само престъплението не е достатъчно.

„Директивата предвижда, че това е възможно за държавата да го направи, но това не е задължение. Защо Министерството на правосъдието реши да прави тези текстове, които събудиха основателни съмнения, опасения и тревога, нямам отговор“, коментира Зарков. Той подчерта, че това е много деликатна материя и трябва много внимателно да се говори и променя.

„Управляващите законодателстват на принципа „джаста- праста“ и когато ги попитате защо нещо се прави, отговорът е – защото го иска ЕС. А това не е вярно“, категоричен е народният представител. Зарков обясни как се случват законите в България и даде пример с антикорупционния закон – в понеделник се вкарва законопроектът, в сряда той е в правна комисия, а в петък е в парламента.

„Състои се от четири параграфа и се обяснява, че който не го подкрепи, подкрепя олигархията. Същите хора, които го внасят, три дни по-късно оттеглят три от четирите параграфа. Това нормален законодателен процес ли е?“, попита Крум Зарков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!